其實喺中環食晚飯,好舒服的,夜幕低垂下的中環很寧靜🌆,放工同事約我一齊食晚飯,平時過嚟食午飯都是匆匆忙忙的,今晚過嚟食晚餐可以慢慢嘆。餐廳裝修時尚帶工業風,令客人更為放鬆。最近天氣很悶熱,先點2杯冰凍飲品及小食先:我的「越南滴漏咖啡拿鐵(凍)$48」,咖啡醇厚而有回甘,加入豐厚嘅牛奶泡沫,冰冰凍凍🧊,口感細膩絲滑;同事的「越南香茅青檸綠茶$35 」入口清新香甜,香茅味濃郁🌱。🥗牙車快 $88牙車快係越南傳統嘅雞肉沙律,餐廳以慢煮雞肉、加入黑松露🧆、青瓜絲🥒、紫椰菜;份量好大,雞肉做得嫩滑而且份量亦多,配以脆卜卜嘅蝦餅,口感清新之餘,每一口都充滿黑松露香味🧆。🦐虎蝦米紙卷 $98一改傳統不配魚露汁,配以自家製的花生醬,帶來一份新鮮感及獨特口感,米紙包著炸得香口嘅虎蝦🦐、酸菜、米粉、青瓜🥒、生菜🥬及紫菜,清爽開胃,好夏天好啱食😋。然後再點了pizza 及飯:🍕牛脷牛腩 pizza $88整個米紙薄餅上枱,附上鉸剪,帶點有趣,用鉸剪剪開食用。Pizza 是自選餡料,我哋選咗牛脷牛腩,用米紙整pizza,相對傳統Pizza健康得多,酥脆嘅米紙配以豐富餡料及微辣嘅胡志明醬,非常滋味。🐮牛肉眼紅飯

餐廳裝修時尚帶工業風,令客人更為放鬆。

最近天氣很悶熱,先點2杯冰凍飲品及小食先:

🥗牙車快 $88

🦐虎蝦米紙卷 $98

然後再點了pizza 及飯:
🍕牛脷牛腩 pizza $88

🐮牛肉眼紅飯 $148
賣相精緻,米飯以茄醬、茄膏、洋蔥、青椒粒等一同炒香,每一口也散發著陣陣甜而不膩的清香;肉眼扒肉質鮮嫩,口感軟腍,還伴以不同蔬菜🍄🌽🍅,食得出,做菜的人很用心❤️。

2022-07-26
$278 (Dinner)