今日收早約左fd去旺角行街食飯,佢指定要去六喜見食,因聽聞佢手打丸好出色,湯底係用大地魚和海蝦用心熬製而成嘅雙湯,冇加味精,非常健康👍 店舖就係通菜街(女人街)近家樂坊段,店內佈置簡潔乾淨,座位不多但坐得幾舒服唔覺迫。一坐低就送上一小杯菊花茶,我哋叫咗一個撈麵,一個湯河和一些小食。 1-雙湯薑醋豬手香蔥撈粗麵$79先唔講豬手,因為跟撈麵個湯真係好好好香(要講3次),大地魚味好出好鮮又帶有蝦嘅鮮甜味,真係好正。薑醋豬手煮得好淋滑而且入晒味,薑醋味道適中唔會嗆喉,而家一般麵店好少食到薑醋豬手撈麵,抵讚👍 2-寶珠雙湯手打豬丸河$54+兩粒蝦丸$20聽老闆娘講豬肉丸和蝦丸都係每日新鮮手打,冇添加麵粉和味精。豬肉丸咬落唔鞋,仲保留肉汁和肉香味,蝦丸大大粒,結實彈牙又爽口,感受到手打嘅力度,不愧為招牌菜👍👍 3-淨雲吞(漁湯)$58奶白色漁湯亦係老闆每日新鮮熬製,好有家嘅味道。雲吞咬落皮好滑,蝦仁都係好彈牙爽口,配搭埋蝦籽,勁惹味👍👍 4-雙醬鵝腸(秘製薑花生甜醋醬)$48鵝腸好乾淨冇異味,而且口感好嫩,一啲都唔韌配埋秘製醬汁,好難形容,咸鮮味又有啲甜醋味,好特別好好食😋😋 5-

1-雙湯薑醋豬手香蔥撈粗麵$79

淨雲吞(漁湯)

4-雙醬鵝腸(秘製薑花生甜醋醬)$48
雙醬鵝腸

5- 一人炸蠔餅$48
係即叫即炸,餅邊炸到金黃色好酥脆,每啖都食到脹卜卜嘅蠔,好鮮味,話一人份其實都唔少,夠兩人食。👍👍
一人炸蠔餅

6-自家製菊花茶和陳皮羅漢果水
飲落好舒服,唔甜,啱晒呢啲天氣。
樽仔菊花茶/陳皮羅漢果水

總括今餐非常滿意,我哋連麵湯都飲晒都冇口乾,感受到老闆對食嘅要求同用心烹製嘅態度,出面已經好少有,值得我們支持。💪🏻💪🏻💪🏻

淨雲吞(漁湯)
一人炸蠔餅