2021-04-14
上星期去了元朗國B-Mix食生蠔,$398+1,飲品另計,任食3個鐘。生蠔係甜鮮爽口飽滿嘅,完全可以一直不停口食都唔會覺得飽滯,4個人食了11打,其實還可以再食,但只係覺得就算任食都唔洗博命,而且不停食果幾樣嘢好悶。原本一盤一打咁上,我地4個人好快食完,之後便叫佢每次上兩打,每次再上蠔都好快,但有時都要等10幾分鐘,飲品又耐,要成半個鐘。我8.30前叫出主菜同上多一次生蠔,生蠔到了,我細佬又提佢出主菜,但最後等到9.30才上菜,足足一個鐘!早知就叫多一打生蠔食住先啦⋯每打生蠔都是一半韓國蠔(比較細同瘦),一半愛爾蘭生蠔(大隻d),但其實都差不多味。蝦同螺都Ok,不過就算中意食生蠔,我都係不想一次食咁多,情願比$500食buffet,嘜都食下,或者叫些不同款的生蠔食,比較下,唔洗被迫食韓國蠔。唔明點解主菜要最後上,唔可以邊食蠔邊食主菜再食蠔,等出主菜又要等成粒鐘,冷氣超強,等待的時候無嘢食,好無聊又凍,浪費時間。鍾意食蠔的可以去下,但要帶多件外套同埋執生,因為預飲品同主菜都要等好耐。主菜味道Ok,不過追咗咁耐才到,無晒mood。 入坐前,要做好工課,因為職員全

入坐前,要做好工課,因為職員全完不會同你講規矩,佢預你嘜都知先會行入去的。你坐低叫上主菜,哥仔就話「上咗主菜冇得再叫蠔喎!」
不過哥仔同有個年長的阿姐同妹妹,都算勤力,好快來執枱同繼續上生蠔,絕不吝嗇。
如不是等咗成個鐘先有食主菜,同埋等半個鐘先至有嘢飲的話,3粒鐘任食,有音樂聽下,有得坐下傾下偈,都算係愉快的一餐。
食完,等車時有點想去廁所排毒,好在有公廁,回家又再排毒。如有人想去,食完要快些回家準備去廁所。不過又冇肚痛只係想排毒,始終食咁多生蠔太寒涼。