2019-04-08 601 views
之前睇到有人推薦哩間門面頗有特色既粉麵、甜品店,咁啱經過就一於試下!因為啱啱食完lunch,就無試到佢啲粉麵,淨係叫左甜品。作為煙韌控,一定會叫糖不甩啦糖不甩有六粒,都幾大粒下。面頭加左椰絲、砂糖同花生碎粒,增加左咬口,但整體起到既作用唔大。個人對椰絲等興趣唔大,加上加左之後會更甜,最後都無食曬。上到台果陣仲係好熱,出曬煙~熱食果陣會比較軟同痴牙,無咩口感,淨係得糖水既甜味。煙韌控追求既煙韌口感要等糖不甩凍啲食先好會有,但係老闆娘眼神兇狠,驚你坐耐左阻住佢做生意咁,就唯有快啲食完所以無口感可言既糖不甩不是我杯茶眾所周知,糖不甩其實就係糯米粉整成既無餡湯丸,再用糖水浸泡,做法超級簡單。以製作糖不甩既簡單程度黎講,哩到既糖不甩十分普通。芝麻糊係個大伏!就咁睇都覺得冇咩野,一筆,哇!仲稀過啲水。一睇就知係開水沖既,即刻無曬期望。果然!睇真啲仲有啲顆粒狀既物體係底,沖得唔夠均勻味道當然唔洗再講啦,零芝麻味,得少少甜同苦澀味,質地同水相近,完全欠缺正宗芝麻糊應有既稠身質地雖然好大碗,但比啲質素咁差既食物我,性價比再高都無用。無食過佢啲粉麵,見人地食賣相唔差,但食完甜品中完伏之後,加上老闆娘態度奇

因為啱啱食完lunch,就無試到佢啲粉麵,淨係叫左甜品
糖不甩
作為煙韌控,一定會叫糖不甩啦

糖不甩有六粒,都幾大粒下。
個人對椰絲等興趣唔大,加上加左之後會更甜,最後都無食曬。

上到台果陣仲係好熱,出曬煙~
熱食果陣會比較軟同痴牙,無咩口感,淨係得糖水既甜味。

所以無口感可言既糖不甩不是我杯茶

以製作糖不甩既簡單程度黎講,哩到既糖不甩十分普通。
芝麻糊
芝麻糊係個大伏!

就咁睇都覺得冇咩野,一筆,哇!仲稀過啲水。
一睇就知係開水沖既,即刻無曬期望。
果然!睇真啲仲有啲顆粒狀既物體係底,沖得唔夠均勻

味道當然唔洗再講啦,零芝麻味,得少少甜同苦澀味,
質地同水相近,完全欠缺正宗芝麻糊應有既稠身質地

雖然好大碗,但比啲質素咁差既食物我,性價比再高都無用。

無食過佢啲粉麵,見人地食賣相唔差,
但食完甜品中完伏之後,加上老闆娘態度奇差,我完全唔會想再幫襯,
就算佢好食到曉飛都無用
2019-04-01