打正旗號係「桔梗」姊妹店,加上網上熱捧,人氣勁旺!周末下午黎潮聖,輪候時間為45分鐘左右。餐廳座落於商業中心一樓,對面係健身中心。環境新淨企理,店面闊落。座位唔算密,坐得舒適。利用玻璃採光,明亮開揚。木色設計為主,配上植物點綴,日系CAFE感覺。一入門口係Coffee Bar,沿路入座見到店員用心調製飲品。食物種類同桔梗類近,有全日早餐/三文治/意粉/沙律/小食/甜品等,飲品種類多。整體味道不過不失,一般CAFE水準,沒有太大驚喜。食物同飲品溫度未夠熱。意粉上菜時醬汁沾於碟邊,略嫌馬虎。熱飲溫度維持於常溫狀態,有待改善。如果要與姊妹店「桔梗」相比,未能取勝。🔸台北燉牛肉意粉$78雖然MENU上無寫,但落單時店員提醒會有少辣。牛肉片煮得軟腍,份量比想像中多。醬汁加入肉碎,有少少花椒八角個種香味,帶微微麻辣。唔食得辣既我表示可接受。🔸松露干貝意粉 $98賣相無燉牛肉咁出眾,擺盤普通,有三粒大帶子。大帶子煎得軟嫩,口感帶點Q彈,好食。忌廉汁夠Creamy,配少少雜菇,松露味唔夠突出。🔸芒果燕麥奶搖 $48果味夠出,奶味重。芒果 x 燕麥 x 奶都Blend得好滑,唔似一般沙冰。杯頂有幾舊果肉

🔸台北燉牛肉意粉$78
台北燉牛肉意粉

🔸松露干貝意粉 $98
松露干貝意粉

🔸芒果燕麥奶搖 $48
果味夠出,奶味重。芒果 x 燕麥 x 奶都Blend得好滑,唔似一般沙冰。杯頂有幾舊果肉。堂食都用外帶膠杯上,未夠環保。

🔸黑糖鮮奶 $48
瓦杯無特別設計,唯獨奶泡上有兔仔拉花,打卡黎計麻麻。甜度適中,味道唔錯,可惜正如上面提及溫度唔夠熱,有點失望。

2020-11-15
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)