2016-10-23
呢一間開飯熱店, 相信去過又一城嘅人都知道長期要排隊的, 不過本身座位多, 所以即使人龍好長,通常都15分鐘左右就會排到有位入座 你日三點左右去到又一城,同樣需要排隊, 不過人龍只有10人左右,10分鐘左右就有位坐啦!我有朋友曾經喺呢間鋪頭度工作過,佢話呢度嘅pasta係有自家製嘅麵條,所以我一睇餐牌就搵下有啲乜嘢Pasta係自家製~呢款松露集菌自家製闊條麵應該係其中一款好多人叫嘅意粉,味道配搭好穩陣首先講下麵嘅質地,由於佢係一款闊條麵,所以麵條比較厚身,而自家製pasta嘅特色係比較硬身有嚼勁,食得出homemade pasta嘅質地,不過我估唔係咁多客人食得慣🤔味道方面,黑松露味唔明顯,調味少少偏淡,從呢張相睇得出意粉嘅汁比較多水唔夠杰,可能就係收水唔夠所以味道就偏淡啦。你一款栗子撻嘅造型好唔錯,撻底厚身幾好食,栗子上面有忌廉係刮欖造型。不過當你一食入口,其實我會覺得同美心東海堂嗰啲蛋糕係冇乜分別😅唔係話唔好食不過係好普通~畢竟佢只係一件$32嘅蛋糕,唔知係唔係因為環境太靚所以覺得個食物有點兒落差?🤔喺出邊蛋糕櫃揀到嘅除咗Cheesecake 同Tart之外,亦都有唔同味道嘅千層蛋
松露忌廉什菌自家製闊條麵
栗子撻
熱情果千層蛋糕
Crepe做得算幾薄身亦好整齊,每一層之間有薄薄嘅熱情果cream,最頂嘅裝飾有蛋白脆餅同開心果,我覺得呢一件比較有驚喜,而且出邊比較少有熱情果味嘅千層蛋糕,值得一試。
如果要搵一個原因解釋點解呢度長期都咁多人排隊?店舖環境好好,價錢亦唔貴,廚房透明度高,Menu 選擇多,即使今次午餐食唔到心水又會想下次再試其他款....
祖迪心裏面都係覺得有啲落差,雖然明知個蛋糕只係$32,人頭費都係$100鬆啲,但係周圍裝飾到咁靚,蛋糕櫃咁多選擇裝食得好有時代感,但係食落都係覺得比較普通~
唔知其他客人食唔食得出,定係好多人都係來呢度食環境?
可能,呢個係環境同味道之間嘅落差🤔