2015-06-05 4562 views
一早做左功課,知道11:00開既佢,如果真係11:00先去,就要等到中午後,什至下午先食到,所以急急忙忙朝早9:00左右就到左,上18樓既LIFT都未開,原來要先響下面中座到排隊先,唔知排邊度可以問服務台,9點半左右其實先開始有人跟我尾,但接近10點後開始,後面就好多人喇原來10:30就會有中村員工落黎派號碼籌,好好排隊,準備好水之類耐心等下啦,派完無耐終於開LIFT比你上去LU,上到去要再響門口排,響10"45-11:00既時間,佢會隔一陣就整D花臣比你,等你一步一步咁接近佢間餐廳,越來越期待同興奮,同時都有D野打發時間,呢個節奏,掌控得唔錯。 首先,會有員工幫你登記人數,隔一陣話個今日既JELLY($88?)限量幾多份,逐一幫你登記,比一張紙你,再隔一陣就會請一部分既客人終於可以推開簾入去坐,隔一陣就派建議你點食唔同美食既食法紙比你,到差唔多11點,就將張號碼紙比佢,再按電腦幾位,拎住張電腦飛,就準備可以入去喇~入先既會安排你坐窗邊有景睇既位先,之後係右手邊好日本風既位置,最後係中間大木台,一坐低就有好貼心既員工過黎同你講,提番你個茶壺較重同熱,要小心,(比個讚!)再遞上MEUN

入先既會安排你坐窗邊有景睇既位先,之後係右手邊好日本風既位置,最後係中間大木台,一坐低就有好貼心既員工過黎同你講,提番你個茶壺較重同熱,要小心,(比個讚!)再遞上MEUN,仲會問你,同你安排邊樣野要先上同後上,而且係半躹躬咁,,隔離木台上錯野,個員工都有即刻爽快話係自己攪錯同處理左,同佢換過,而唔係唔想負責或態度差~~<其中叫TASHI既員工最有禮貌
但有一樣唔好既係,你一坐低,又要點野食,又要影相,好忙既時候,佢無啦啦講一句:要買櫃入面既野食好依家買喇,唔係食完就比人買哂喇”佢唔講都無野,講左就大家衝哂出去搶,有少少係為搶而搶咁亂買,其實未試佢既堂食,又點知想唔想買?再加上你買緊既同時點左既野食又上好喇,攪到2頭唔到岸,仲唔可以放個籃響木台上,要跟住排,好彩個日本男幾有禮貌,指手劃腳都要提你蛋糕過期日~不過始終呢種營銷手法略有意見~~~

叫左一個芭菲ONLY,一來一個人,2 來1 杯都$98,而且一杯芭菲乜都有,可以一次過試哂佢唔同既野質素如何,(其實仲勁想食刨冰同麵)(自問已經擦得同勁鍾意食甜品,但隔離2位姑娘叫左5樣野食,仲疑似4樣都係同一個叫…勁!)
講番野食先

抹荼芭菲($98)
賣相一流,但比想像細杯,內含最上面應該係MOUSSE,應該有抹茶蛋糕,雪糕,JELLY,有一D莓既野,酸既,仲有脆米,紅豆,5大粒丸子,底仲有一大粒栗子ETC,料有唔少,但味道真係一般,首先溫度只係微涼,唔夠凍…抹茶味一般,唔知係咪上面舊MOOUSSE關係,好奶,但又唔係香濃既,脆米已經淋淋地,紅豆唔係大粒既,唔係特別甜,都唔係蓉,丸子略硬唔夠煙UN,各配料都唔見得似有浸漬過既,係有好多野,但完全無一樣突出到,同食過任何一間抹茶比要奶感無奶感,要冰感都無冰感….係希望越大,失望越大?見無咩茶仲要特登將野食響口入面STAY耐D,都無個重好正又唔苦既茶味
抹茶芭菲
5粒大丸子,偏硬,唔夠灶UN
茶芥($10)

有D似玄米茶,都有D似普渳,但係偏淡,回甘又唔覺得WOR
邊食邊留意隔壁木台食野既反應同評價,食JELLY既好似反應一般,有人覺得第一口好難接受,食落就越食越OK,,有一邊食到檸哂頭, 應該都麻麻,見2邊都無話好好食,個都係默默咁食,又無聽到佢話好食,,,完全無食到好野既LUM樣,應該好普通??(響VIA TOKYO/抹茶館/I CREMEIA,什至GUM SENG都會有呢個樣,見到場內既人都HYPER D~~食到”嗯嗯”聲,)鍾意食野既人應該明架~~~
茶芥

買走既有
特濃抹茶朱古力($58?)(內含6片)

打開顏色比一般既深綠一D,味道同一般抹茶朱古力差唔多,入口有D奶味咁,唯一唔同既係咬開多左D苦澀味,茶味, 食第一塊可能太有期望,所以有D失望,食第2塊又覺得OK,係比市面買到既好少少抹茶金磚蛋糕($28?)

呢個幾好味,幾濕潤,有D茶味唔苦,有想追住食,好快KO完一個,。總括黎講:
環境一流,好日本風,仲有風景睇,夠闊,乾淨
,遇著教沖茶表演應該仲'好有FEEL TIM,唯一係個冷氣好似唔夠凍,飲左幾杯熱茶,汗都出埋,
服務中上,但打著日本老店正宗抹茶過江龍既食物就真係好一般,佢茶味一係唔夠,一係太苦,比起市面上其他抹茶店黎講無論係抹茶定係其他抹茶配料如紅豆,栗子都好普通,,所以應該唔會再去,但就真係見識到日本既飲食禮儀文化,比個LIKE
2015-06-01