做左Research 一段時間,想同朋友去間較有格調的餐廳提早比個生日Surprise 最後揀左金鐘Pacific Place 的 Dalloyau 預約了7pm 用膳。第一次來但地點也不用點搵,過左大天橋就已經望到餐廳 logo。入到餐廳隨即有店員迎接,當時店內已有3~4 檯客人,但店員都安排到各檯有自己空間,唔會迫埋一齊坐~太好了!店員安排了坐梳化位置很舒適且寬敞,而店內燈光稍暗,牆身望著似是仿手繪壁畫,氣氛真的唔錯 !望一望過Menu,價錢中挺約$140up ~ $200 一個course,仲有set dinner 4 course 只係$368 (無影到><),我地叫左一個 set ,額外兩個course + 一個龍蝦湯,足夠2 個女生食到飽另外佢Wine 做緊買一送一,揀左最入門的white wine $105/2 杯首先龍蝦湯係有豐富口感,不是稀水那種,入口溫度剛好不燙口,而且仲有原粒龍蝦肉,難怪係推介項目!之後分別來了三道前菜,我地首先享用左<煙燻三交魚洋荊蘑菇> 個賣相好精緻,屬於冷盤,層層都唔同口感,建議切果時唔好太散,同一時間放入口個

干邑龍蝦湯

建議切果時唔好太散,同一時間放入口個味道會更好!
煙燻三交魚洋荊蘑菇

之後哩個<法式鴨腿層批>有少少咸,但朋友頗喜歡
法式鴨腿層批

我地忘記了<香肝鴨肝酥皮> 要趁熱食,到食的時候只有微溫 ; 不過食得出肉質好綿好軟 ~ 下次可以再安哥!
香肝鴨肝酥皮

之後主菜 <慢煮三文魚>係一定要讚
完全唔老唔鞋,又鮮又嫩 !
慢煮三文魚

而想比Surprise 朋友,booking 時已remark 想要蠟燭同生日牌 ~ 無提醒佢地都記得響set dinner 件Pastry 度加,
仲靜靜響我朋友背面送上 ~ 完全做到我幻想的情景

下次朋友生日一定會再離 !!
2018-05-30
Celebration