2014-12-29 5443 views
朋友就快結婚要相約地方傾rundown, 首要條件-清靜及坐得耐, 其次當然係地點及食物啦.  上次去Jamie坐窗邊位, 望正對面發現"白木屋"這間居酒屋格局餐廳, 座位幾闊落, 記得這名字在日本當地見過, 見開飯網又見幾好食評, 所以當朋友話想揀銅鑼灣區, 又唔想食西餐, 就第一時間諗起這間, 而開飯網又有85折coupon, 所以就更決定這間.  當晚7點半到全場.....無人的, 原來不用book枱都可以, 不過可能book了枱所以被安排了一間獨立房可供4人.  有私人房好開心, 不過就比較狹窄, 不是指座位之間, 而是指通道位, 坐埋邊的我如起身行出去洗手間, 要旁邊的朋友行出房外, 先可容我行到出去 (但我們不是肥肥的)  不過除了這點, 實際上這房間是很好的, 隔音設施好, 不會聽到鄰房的聲音, 所以好方便我們慢慢傾rundown.  但唔知是否這條街太多拉麵店及bar, 到我們離開時仍然冷清清........點菜方面, 第一次接觸電子點菜, 有一個類似ipad仔既供我們點菜及呼叫侍應.  好方便及先進呢.     食物選擇多, 餐牌上的食物相片很吸引, 而且清楚分了

食物選擇多, 餐牌上的食物相片很吸引, 而且清楚分了類別, 餐牌上寫很注重食材及調味料, 所以食品上有列出食物的特質, 例如"豐富透明質酸滋潤" (很吸引女仕
), "塩麹"......只是壽司刺身選擇較少. 味道方面, 每樣都好好, 沙律既菜及刺身新鮮; 炸物熱辣辣香脆; 鍋物夠份量; 唯一感覺不好的是有茶錢的, 一係在drink list內揀就免收茶錢, 否則要綠茶的就每位$10.
漬物: 每位一碟, 有海草, 甘荀, 蒟蒻, 看落黑卒卒, 少少甜味, 又幾好味喎, 海草+蒟蒻好健康海鮮牛油菓
海鮮牛油菓沙律
沙律: 因為無叫刺身, 但又想食, 而這款沙律既名稱很吸引女仕 "豐富透明質酸滋潤-海鮮牛油菓沙律", 其實唔知那種材料包含這營養價值, 相信是魚及牛油菓. 清新健康配搭, 材料新鮮.
炸雞軟骨粒: 熱辣辣好香口
辣辣薯條: 同樣是熱辣辣好香口, 原條薯條連薯皮, 灑上辣粉佐酒最好.
串燒大集會: 有雞翼, 牛脷, 腩肉, 雞肉, 雞腎, 味道沒有驚喜, 5串售$168都頗貴
沖繩义燒鍋飯: 類似石頭鍋飯, 賣相吸引, 义燒質地軟熟.
蕃茄雞海鮮鍋: 材料很豐富, 略嫌蕃茄湯味不夠濃
Other Info. : 格局及食物是貴版"和民", 想靜靜食飯都是不錯選擇.
2014-12-05
$250 (Dinner)
海鮮牛油菓沙律