潮流而家興共享,近排政府仲要話連租屋都要同人共享。共享呢個概念sharing economy,有好有唔好,針冇兩頭利,但係其實獨享都可以好正。好似呢間(湯米)推出多款湯底嘅獨享一人鍋,有台灣最潮流嘅臭臭鍋,豚肉藥膳鍋,巴蜀烤魚鍋等等,幾個人都可以試曬唔同湯底。 近大門口有個大型台式飲品吧, 但係佢收銀位置遠離門口,應該比較難吸引加遊客入嚟叫杯珍珠奶茶(行街)。😉 星期日晚上九點鐘鋪頭仲好多人,如果想嚟嘅朋友要早啲過嚟等位,或者預早book位。 以前喺佐敦食過有間酥炸花枝墨魚丸超級好味, 同果度一樣咁高水準,外脆內軟,外面金黃,裏面仲有大塊墨魚肉,豐富咗墨魚丸嘅層次同口感。 巴蜀烤魚鍋, 雖然叫咗bb辣, 但係湯底依然對我哋嚟講都幾一辣。 吸引咗我哋嗌幾杯台式飲品,好好舒緩辣嘅感覺。湯底雖然銜巴蜀風 ,即四川地帶 但一般四川菜都會配大量花椒八角等等。 湯底又麻又辣 ,但係呢度嘅辣係比較出啲, 麻味不足, 可以有待加強。 成個打邊爐嘅煱底都幾特別, 全個都係用鋁做, 能夠好好保持高溫度打邊爐。 個人認為用鋁做嘅爐具或餐具煮出嚟嘅嘢食都有一種礦物質嘅味道,更加香口。 台灣貢丸,好彈牙。 滿杯

台灣貢丸,好彈牙。

滿杯百香果-小糖。台式飲品帶領咗全世界一種新潮流,就係分咗四種糖度,正常,小甜,半甜,微甜,讓顧客有更好的user experience。

今次食唔曬咁多種鍋底,下次再嚟試埋其他鍋底,總共有九款。
Type of Meal
Dinner