2024-08-14
平時日本菜食西餐都食得多巴西菜好似冇乜機會食,而呢間係巴西日本嘅fusion菜,夠晒特別。兩個人叫咗dinner set ,通常會有七個course,包括咗五個小食前菜,一個main course,一個甜品。唔好以為佢咁多款會每樣嘢得一件,而係真係份量足到你會有啲後悔貪心叫咗七個course嘅set。第一個嚟到嘅係呢一個木薯芝士粒,第一次食佢個樣好似粒粒西米露,但係口感就煙煙韌韌,聞落又好似炸豆腐,鹹鹹地脆脆地咁,幾好食㗎,不過你唔好睇佢幾粒咁樣其實都幾飽肚。另外我覺得最鍾意嘅前菜係呢一個醃三文魚,佢個煙燻三文魚嘅味道好香,再加埋柚子醋嘅酸酸甜,再加埋少少Wasabi蛋黃醬,味道真係出奇地夾同埋開胃。另一個就係甜酸醬炸雞,呢個都係幾飽肚,佢個醬汁酸酸甜甜比較似韓式甜酸醬。最重要嘅係佢唔會落咗好厚粉去炸,一咬啲雞肉係好嫩滑,勁多汁,真係超好味。跟住仲有呢個味噌茄子,初初見到個名以為係凍食,因為佢會加咗一啲羊乳酪同埋腰果,平時日式茄子都係燒嘅多,今次嘅Crossover係味噌加咗芝士係另外一種味道,不過我就略嫌佢偏鹹咗少少。最後一個前菜,佢會喺廚師推介,今日係漬醃牛肉,佢呢個汁都比較似三文
最後一個前菜,佢會喺廚師推介,今日係漬醃牛肉,佢呢個汁都比較似三文魚嗰一個,但係就冇咁酸。然之後佢個牛肉除咗腍身之外,仲有一個爽口嘅口感,係都幾出色嘅。
食完飯前菜,佢就會同你上主菜,我哋揀咗其中一個係豬肋排,平時食呢一個豬肋排都比較膩,佢呢一個配搭咗新鮮菠蘿俾你解下膩,都係一個幾好嘅配搭。
佢係用咗慢烤嘅方式,但係佢嘅肉質係超級腍,完全係入口即溶,真係輕輕一推已經可以骨肉分離。
而另外一個主菜我哋揀咗牛里肌,咁呢個部位係腍得來有口感。我哋揀咗三成熟,嚟到都真係啱啱好,粉嫩粉嫩咁嘅顏色真係好吸引,乜嘢都唔使點淨係配去灑咗上去嘅鹽粒已經好好味。而佢跟咗你嘅聚左右洋蔥蕃茄醬呢一款巴西特色嘅之外,仲有甜甜地嘅黃薑粉,佢個憤怒會形容好似食零食果種粟米薯波波調味粉咁,幾得意。
甜品方面,佢都係每一日會唔同。咁啱我哋今晚嘅係椰子蛋糕配芒果雪葩。平時唔係好食甜嘢嘅男朋友話呢一個椰子蛋糕好好食。因為佢唔係甜,而係清新嘅甜,再配上檸檬醬嘅酸,成件事俾佢中和咗,再加埋啲椰子片,成個口感都幾豐富,成個甜品俾佢食晒咁滯。
然後佢哋有啲新嘅Cocktail做緊promote係$188.2杯,我揀咗一杯西瓜,一杯熱情果。我自己係勁鍾意呢一杯西瓜為主嘅Cocktail,因為佢係sake底,酒味會比較溫和啲,令到個西瓜味更加出。
而另外一杯熱情果可能就會岩男士飲多啲,因為佢個酒味都比較重,而且冇乜甜味,以酸為主,真係睇吓你喜歡什麼口感啦。