2020-02-29
餐廳:吃吧 (旺角)地址:旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室耳熟能詳屬於香港人嘅音樂,加上寧靜而有氣氛嘅環境,再配上美味嘅fusion菜,為我嘅一個晚上添上色彩去到旺角彌敦道嘅僑建大廈2樓,黎到吃吧Chiba同好朋友食晚飯,所謂醉翁之意不在酒,但係其實好味嘅嘢食都好重要,為我哋嘅對話增加咗唔少嘅美吃吧招牌拼盤 $132呢個招牌拼盤有蟹肉牛油果、鵝肝酥盒、水牛芝士番茄、忌廉煙三文魚、黑魚子鳥蛋,上枱果陣因為伴隨住乾冰嘅關係所以賣相非常好睇,我同朋友都忍唔住即刻用手機影低呢一幅「仙境圖」個人最鍾意五款入邊嘅鵝肝酥盒,濃郁鵝肝被整成鵝肝醬再搽係非常鬆脆嘅酥皮麵包盒上,入口即溶,係高貴嘅享受煙燻西班牙伊比利亞豬扒 $188煙燻過嘅豬扒上枱嘅時候依然有嗰陣濃烈嘅煙燻味,甚至乎放入口前嘅一刻餐廳職員先拎起個蓋,非常細心,伊比利亞黑毛豬有嘢豬血統,肉質鬆化得黎肉味亦都比較濃郁,脂肪分布均勻,放入口時非常爽口,煎香嘅脂肪滲透住陣陣嘅香烤肉味,食到停唔到嘴軟殼蟹牛肉醬千層麵 $148原隻嘅軟殼蟹香脆可口,而且唔難咬開,亦都唔會有渣,千層麵由濃厚嘅牛肉蕃茄汁配製,酸甜開胃,千層麵亦都彈牙,一切就分
地址:旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
煙燻西班牙伊比利亞豬扒 $188
軟殼蟹牛肉醬千層麵 $148
原隻嘅軟殼蟹香脆可口,而且唔難咬開,亦都唔會有渣,千層麵由濃厚嘅牛肉蕃茄汁配製,酸甜開胃,千層麵亦都彈牙,一切就分開,厚度適中,每一塊中間都夾雜着醬汁,所以味道均勻
曲奇朱古力奶昔 $65
上枱嘅時候係以碗盛載,以為係甜品,原來係飲品嘅特色,亦都可以裝到唔同嘅食物材料,呢個曲奇朱古力奶昔有曲奇餅碎、忌廉、焦糖爆谷,同埋香濃嘅朱古力奶昔,飲品唔會過甜,而且又唔同嘅材料配搭,增加左成杯飲品嘅色彩、賣相同口感,吸睛又好味,強烈推介
水蜜桃荔枝茶 $56
水蜜桃荔枝茶香甜清新,以花瓶配上花朵裝飾,賣相鮮明突出,唔講以為係裝飾,睇得出餐廳嘅設計同心思,讚