2022-11-04
而家開通左屯馬綫 多咗機會去紅磡土瓜灣嗰邊搵食 之前有聽過呢間街坊美食抵食又大碗 今晚終於俾我試到❣️特濃新鮮番茄湯+豬軟骨+墨魚丸+魚腐+生菜 $70用新鮮🍅熬製 唔係平時用茄膏嗰啲hea湯 清清地好鮮甜 魚腐索曬個湯底 同平時食開麻辣嘅口感完全唔同 豬軟骨夠腍又大舊 真心咁嘅豬軟骨真係會食上癮❣️豬骨鮮濃湯+秘製微辣腩肉+魔芋條+生菜+雞肉絲 $65同連鎖店比較呢個湯底相當有特色 夠味得嚟又唔會覺口渴開業多年堅持每日使用大量豬骨新鮮熬製 不加入任何濃縮湯精 碗碗明火烹調即叫即煮招牌秘製腩肉片片都好大塊 微辣醃製啱晒我呢啲食唔到辣嘅人 雞絲數量極多 一大坨放係碗面 習慣性地壓落最底吸夠湯先食 鍾意食雞肉嘅都可以試吓至於魔芋條 喺出邊好少喺米線舖度見到 爽口又低卡即使沾滿辣油一啲都唔覺罪惡 仲一條接一條添💗❣️孜然涼皮條 $27從來未聽過呢樣嘢所以嗌嚟試下 口感好煙韌有少少似橡皮糖食嘅時候需要多啲啲牙力 成兜灑滿孜然粉 幾乎每條360度都沾滿粉末 味道好過癮口痕之選❣️蒜泥白肉 $27呢個價錢食到蒜泥白肉都幾抵 平時蒜泥白雪雪 但呢個好有特色
豬骨鮮濃湯+秘製微辣腩肉+魔芋條+生菜+雞肉絲
❣️豬骨鮮濃湯+秘製微辣腩肉+魔芋條+生菜+雞肉絲 $65
豬骨鮮濃湯+秘製微辣腩肉+魔芋條+生菜+雞肉絲
孜然涼皮條
❣️孜然涼皮條 $27
蒜泥白肉
❣️蒜泥白肉 $27
呢個價錢食到蒜泥白肉都幾抵 平時蒜泥白雪雪 但呢個好有特色將蒜泥整成橙色 唔知係咪咁嘅關係食落相對香辣 建議食得辣嘅朋友可以用肉片包住啲蒜泥嚟食超爽