2022-06-11
同朋友好耐無見面,想搵間靚靚地又舒服既餐廳一邊食飯一邊慢慢傾計。Plato Cafe & Bistro 位於佐敦,地點放便,價錢亦親民,openrice book位有仲有優惠tim ar,真係非常抵食!我地嗌左$498既精選二人套餐+$28轉左龍蝦湯黑糖小餐包非常鬆軟,龍蝦湯都好好味,鮮味夠香濃但略略咸左小小,但配埋個包一齊食都唔錯既。黑松露芝士薯條薯條炸得夠脆,灑滿左黑松露粉非常好香,個芝士醬好濃郁,而且比既份量一d都唔孤寒,我仲拎黎點牛扒配既焗薯同薯蓉😆🤭。龍蝦汁虎蝦意大利飯2隻大大隻既虎蝦煎得好香,個飯雖然我唔太食得出龍蝦汁,但個飯係出色既,平時食開既意大利飯多數係比較creamy/醬汁比較厚身,但佢呢個一d都唔會,加左磨菇去炒個飯,汁底較薄身,飯粒帶有油香而且軟硬度岩岩好,食落清爽舒服。炭燒美國安格斯肉眼牛扒唔知係咪炭燒既原因,燒得勁香,真係勁香!未放到上枱已經聞到朕香味!真正既“香氣撲鼻”!照舊嗌左medium, 結果亦令人滿意,切開係完美既粉紅色肉。肉質香濃,無根,有咬口,配上淡淡既紅酒汁,甚是出色。配菜既薯蓉打得香滑,配薯條既芝士汁食真係一流。沙律菜新鮮,加上小量日式芝麻
我地嗌左$498既精選二人套餐
+$28轉左龍蝦湯
黑松露芝士薯條
龍蝦汁虎蝦意大利飯
炭燒美國安格斯肉眼牛扒
唔知係咪炭燒既原因,燒得勁香,真係勁香!未放到上枱已經聞到朕香味!真正既“香氣撲鼻”!照舊嗌左medium, 結果亦令人滿意,切開係完美既粉紅色肉。肉質香濃,無根,有咬口,配上淡淡既紅酒汁,甚是出色。配菜既薯蓉打得香滑,配薯條既芝士汁食真係一流。沙律菜新鮮,加上小量日式芝麻醬,可以解除牛扒既油膩感。烤焗過既配菜亦較香口,唔會乜味都無,我全部都食晒就知係掂啦😎🤪。
飲品方面我地轉左2杯特飲,分別係蜜桃梳打 & 荔枝乳酪,調得唔會太甜,味道亦唔重香精味,好飲。
直得一提呢度侍應好貼心,裝餐附送2杯 #haagendazs #雪糕 ,佢地好貼心咁拎左2隻唔同既味道比我地,等我地可以一齊share。雖然係小小既動作,但足夠令客人感到窩心。
好味指數:8.5/10
Plato Cafe & Bistro (吳松街)
佐敦吳松街186-188號地舖