2006-06-02
估唔到早兩日先約食飯反而咁齊人, 一行十一人, 都係食返中菜。因為自己想試好耐, 於是迫大家黎呢度食, 哈, 都唔係好難搵。呢度最好係大部份菜色都有大中小三個size揀, 人多人少都照顧到﹗而且中size的份量都幾勁, e.g. 糖醋魚片(中) 都有廿幾件, 抵食﹗叫左:片皮鴨($280) - 唔係得塊皮, 肥瘦度適中, 每件都連少少肉, 唔會好漏, 值﹗拌雞絲粉皮(小) (~$54) - 都幾好味, 但個麻醬麻麻地~燒二冬(中) (~$90) - 冬筍拼冬菇, 兩樣都好好味﹗扒四蔬(中) (~$80) - 呢個一般, 旨在有有d菜京燒羊肉(小) (~$60) - 我唔食羊, 所以唔知好唔好味, 但朋友就話好重羊味, 正喎~賽磅蟹(中) (~$90) - 好多蟹肉, 好香, 好好味~糖醋魚片(中) (~$90) - 魚塊仍然脆卜卜的, 甜酸度剛剛好, 好好味﹗小籠包(十隻) ($50) - 都算皮薄多汁, 不錯的嫩雞煨麵($38) - 都幾大碗, 好多菜, 味道ok拔絲蘋果(小) ($52) & 拔絲香蕉(小) ($52) - 蘋果好味過香蕉, 因為同一時間上, 但整左蘋果先, 搞到d
叫左:
扒四蔬(中) (~$80) - 呢個一般, 旨在有有d菜
小籠包(十隻) ($50) - 都算皮薄多汁, 不錯的
嫩雞煨麵($38) - 都幾大碗, 好多菜, 味道ok
拔絲蘋果(小) ($52) & 拔絲香蕉(小) ($52) - 蘋果好味過香蕉, 因為同一時間上, 但整左蘋果先, 搞到d香蕉一舊舊, 上時整到爛晒... >.< 但蘋果就做得好, 個糖面唔會好厚, 好味道﹗
銀絲卷(蒸- $12, 炸- $14) - 好熱囉, 我無食﹗
果然係老字號的北京菜, 大部份都有水準, 有機會再黎﹗
(p.s. 呢度d服務員真係好有性格, 仲好有堅持, 真係唔知好嬲定好笑﹗話說我地未齊人, 但叫佢\起菜, 佢\地都要我地等埋個朋友黎先, 仲話只係上住個粉皮俾我地食住先, 我地叫左好多次話唔洗等, 佢\都話要等...真係\"bear\"一聲﹗)