2019-06-20
早於個多月前已夾好表嫂一同慶祝父親節,知道呢間酒樓主打新派FUSION點心,聽落好似幾特別甘,於是便早於2星期前致電訂檯。於父親節當天,一行13人便來到這間位於MEGA BOX 7/F的鳳城1954,試試這些新派點心先因人多關係,我們都點了好多喔1) 小朋友食晒2個,所以味道唔知點,但賣相一流2.) 櫻花蝦燒賣我個人覺得味道一般,櫻花蝦味不太突出3) 古法灌湯餃份量大,皮算薄,但略嫌湯汁少4) 上湯炸粉果這個應該是必點點心吧,我見附近好幾檯都有叫。我是首次見到炸物配湯嚟食表面果層甜甜地,內有鮮蝦餡料,配上上湯一併食,感覺幾特別5) 安格斯霸王 (牛肉腸粉)因只食了一小舊,所以食唔出係安格斯牛6) 紅油抄手 沒試,所以唔知味道如何7) 菠蘿炒飯份量看似好少,其實都夠食。餡料略嫌太少,味道一般。8) 黑松露水晶包黑松露味不算太突出,但超多菇,中意食茹既人一定喜歡這個9) 叉燒包中規中矩,沒太大驚喜10) 奶黃流心包我沒有試,但見屋企人撕開時唔算好流心11) 魷魚鬚份量偏細,但應該係即叫即炸的,炸粉夠薄同鬆脆12) 蝦多士我覺得這個好味,多士炸得鬆化,蝦肉厚實彈牙13) XO千絲蘿蔔條我個人
因人多關係,我們都點了好多喔
1) 小朋友食晒2個,所以味道唔知點,但賣相一流
2.) 櫻花蝦燒賣
我個人覺得味道一般,櫻花蝦味不太突出
3) 古法灌湯餃
份量大,皮算薄,但略嫌湯汁少
4) 上湯炸粉果
這個應該是必點點心吧,我見附近好幾檯都有叫。
5) 安格斯霸王 (牛肉腸粉)
因只食了一小舊,所以食唔出係安格斯牛
6) 紅油抄手
沒試,所以唔知味道如何
7) 菠蘿炒飯
份量看似好少,其實都夠食。餡料略嫌太少,味道一般。
8) 黑松露水晶包
黑松露味不算太突出,但超多菇,中意食茹既人一定喜歡這個
9) 叉燒包
中規中矩,沒太大驚喜
10) 奶黃流心包
我沒有試,但見屋企人撕開時唔算好流心
11) 魷魚鬚
份量偏細,但應該係即叫即炸的,炸粉夠薄同鬆脆
12) 蝦多士
我覺得這個好味,多士炸得鬆化,蝦肉厚實彈牙
13) XO千絲蘿蔔條
我個人喜歡這個,一口氣食左3舊外層鬆化+脆卜卜,內裡的蘿蔔帶出軟淋淋的口感
總結 : 各款點心味道一般,價錢尚算合理,但嫌地點有點不方便,本人覺得試一次可以了。