2017-03-05 1176 views
喺酒店嘅位置雖然比較隱蔽但係熟悉銅鑼灣嘅人應該會好方便。店內座位擺設舒適,有韓國家庭式小店嘅風格。傳統嘅格局令到人感覺舒服。我哋係落單之後店員就拎左前菜,其中一啲不得不讚就係佢嘅薯仔,呢個薯仔真係非常非常非常好食,我瘋狂咁將佢放入口,除咗係因為我鍾意食薯仔呢我就佢嘅調味真係好好。好鍾意佢五花腩既擺盆,影相夠靚。五花腩嘅顏色非常粉嫩亦都有足夠嘅份量,經過烤一烤五花腩既肉變得有點兒金黃色,之後就可以食。有少少脆口口嘅五花腩真係送飯一流。肥肉嘅部份亦都爽脆,黎到首爾家必點。另外叫左牛肋骨肉,佢地醬汁有點微甜,另外亦都肉質鬆軟。不過燒嘅時候需要留意火候,我哋好唔小心咁小燶左幾舊。因為醬汁已滲入肉層內面,所以除咗香氣另外都多汁嫩滑。另外同朋友每人點了一個拌飯同水冷麵。朋友嘅飯味道十足而且有好多配菜, 一點也不吝嗇。而家諗返起都好想整返碗黎食。水冷麵令到胃口大增,而且凍既野可以中和下頭先食嘅燒烤,感覺好似冇咁熱氣。所以每一次食韓燒,我都鍾意點一客水冷麵。
好鍾意佢五花腩既擺盆,影相夠靚。
五花肉
腌牛肋骨肉
傳統石頭拌飯
另外同朋友每人點了一個拌飯同水冷麵。
韓式冷湯麵
五花肉