runger.chi
runger.chi
Level 3
2018-03-11
Follow

今日去咗銅鑼灣搵好嘢食,平時其實好少嚟銅鑼灣食嘢,就算食都係食開果幾間。咁岩上網睇到呢一間鋪頭叫做麻辣派對,一睇個名就覺得好正,於是同朋友黎試吓。因為我哋都好鍾意食麻辣嘅食物,而呢一間睇起上嚟都好似幾正宗。

上到嚟嘅時候覺得呢度啲裝修,都同出邊嘅麻辣火鍋店有啲唔同,呢度嘅裝修比較高級,而且感覺地方好乾淨,啲座位都比較闊落,所以一路打邊爐,一路同朋友傾計,或者傾生意,我覺得呢個都係唔錯嘅地方選擇。打開個餐牌,見到有各式各樣嘅火鍋選擇,有一系列係秋冬私房火鍋,除咗有最家常嘅重慶麻辣雞煲之外,仲有泡椒家常雞煲,另外仲有黑草羊腩煲,都係比較特別嘅選擇。但我哋就揀咗一個重慶麻辣雞煲

除咗雞煲之外,佢仲有好多不同嘅小食,真係見到相都流晒口水。而我哋就揀咗一個香油海蜇,泡椒鳳爪,同埋爽脆生腸。除咗雞煲有得揀不同嘅辣度之外,各色嘅小食都可以俾我哋揀不同嘅辣度,而我哋就揀咗小辣。侍應都有溫馨提示我哋,小辣都係相對會比較辣少少,諗住我哋食得辣嘅應該都OK 。

我哋叫咗半隻雞煲,兩個人嘅份量,而雞煲嘅味道都係十分濃郁,而除咗辣之外仲覺得好香。平時食雞煲最驚會令到件衫有好大浸雞煲味,但係呢一度竟然打完邊爐,食完雞煲件衫都唔覺得好臭。呢一樣真係值得一讚。

小食方面,海蜇十分爽脆,酸酸辣辣咁樣, 十分開胃。泡椒鳳爪感覺上好辣,對於冇食得咁辣嘅朋友來講,下次可以叫BB辣會比較好。但鳳爪都感覺上係用辣椒浸過,都好入味。爽脆生腸應該係咁多個小菜入邊比較冇咁辣嘅,都係比較醒神開胃。佢嘅小菜入邊都唔算太過油膩,因為有時出邊食一啲麻辣小菜,會見到大量嘅辣椒油,感覺上不太健康。

最後我仲叫咗一個好特別嘅甜品,叫做水中花,因為見到張相好靚,原來呢一個係一個薑汁豆腐花,除咗買相好吸引之外,味道都十分之好,下次再嚟嘅時候,呢一個一定要試吓。總括而言呢間餐廳質素幾高,可以同朋友或者三五知己再來
Like
Ratings