Odelice! (蘭杜街)

我成日都話朋友之間就係要常聯繫~ 難得友人P番香港,我就要把握時間襯佢飛走之前約下佢!update 大家近況~ 今次都係約去老地方「灣仔」覓食~我決定帶佢去灣仔蘭杜街既法國餐廳Odelice! 試一試~ 至於點解會食法國餐?!因為我對法國餐係有情意結嘅~ 情意結嘅野~你懂的~講一下環境先~牆身以明亮的米色為主,綠色作輔助,沉色木製桌椅配合暗黃燈光,成個裝修唔複雜架!但就穩約透出優雅清新的格調,或者呢啲就係法國人天生既品味!餐牌內嘅圖片亦非常吸引,琳琅滿目,款款都想食~唔知點揀好~ 幾經一輪篩選~最後揀咗一個前菜,兩個主菜~ 甜品一陣再揀過~ Mixed Tartines Platter 雜錦塔丁拼盤 1. Parma ham 配香草芝士醬2. 風乾牛肉片配牛油果醬3. 三文魚配Cream CheeseParma ham 配香草芝士醬,咸香嘅薄切Parma Ham 加上口感輕盈軟滑嘅香草芝士醬放喺脆麥包上面,三者味道與口感都出奇地夾!好味!風乾牛肉片配牛油果醬,風乾牛肉片較其餘兩款遜色,肉味偏淡,作為主角嘅佢的確有啲失色,不過勝在牛油果醬味道出色,濃潤細滑,帶輕微Tabasco味道,非常

餐牌內嘅圖片亦非常吸引,琳琅滿目,款款都想食~唔知點揀好~

Mixed Tartines Platter 雜錦塔丁拼盤
1. Parma ham 配香草芝士醬
2. 風乾牛肉片配牛油果醬
3. 三文魚配Cream Cheese

風乾牛肉片配牛油果醬,風乾牛肉片較其餘兩款遜色,肉味偏淡,作為主角嘅佢的確有啲失色,不過勝在牛油果醬味道出色,濃潤細滑,帶輕微Tabasco味道,非常惹味,單搽喺脆包上都非常好食

三文魚配Cream Cheese,面包內脆外軟,搽上厚厚嘅cream cheese,濃而不膩,奶香軟滑,非常襯肉質細嫩鮮美嘅挪威三文魚。

呢款前菜好好食~每一款醬都好好食!(重要嘅野要講幾次
)每個包都搽上厚厚嘅醬,廚師一啲都唔吝嗇架!身為醬怪嘅我,比10個讚~ 哈哈哈~ 我個人特別推薦呢款前菜!當中我個人鍾意次序係:三文魚》Parma Ham 》牛肉

Tiger Prawns Linguine 虎蝦扁意粉
接住落黎就係主菜喇~ 我覺得意粉嘅精髓並非選用矜貴材料,而是在於意粉及醬汁。所以呢次要講嘅重點不在於虎蝦,在於個青醬及扁意粉。呢個青醬有清新嘅香草芳香,質感幼細,扁意粉煮得岩岩好,咬落去亦有嚼勁,掛醬力表現滿意,吃起來順滑。另外,個人建議,加點旁邊的鮮檸檬汁作提味,會有是神來之筆的效果。

Norwegian Salman Filler 挪威三文魚配羅勒醬
由於三文魚油脂豐富,煎過嘅三文魚,逼出豐腴魚油,入口寧舍甘香!而廚師亦特意將魚皮煎至金黃香脆,一口咬落去感覺驚艷,香酥脆口,不油膩! 至於三文魚肉,入口亦鮮美,魚香佈滿口腔,只是口感上有丁點overcook,肉質有輕微偏乾,有少少美中不足,但so far 整體味道還是不錯。

因為煎香過嘅三文魚,味道香口濃郁,所以待應哥哥介紹我哋飲Merlot,既然待應哥哥介紹到,就試下啦。隻紅酒果味濃,無乜酸,有柔順不澀的口感,好易入口!雖然正常情況下紅酒係應該配紅肉,不過今次merlot 配香煎三文魚又ok wo, 配搭起上黎都唔突兀。所以配搭呢家野,真係唔使太拘泥於傳統,有時試下反傳統,可能有意想不到嘅驚喜。

黎到我至愛嘅環節「食甜品」~ 既然係法國餐廳,一定要揀crepe 食!我地揀咗煎香蕉、焦糖醬&雪糕班戟!首先講一下塊戟皮, 軟硬道恰到好處,證明小麥粉、水/奶比例剛剛好,質感軟滑煙韌! 以前我喺屋企整過crepe, 都因為分量比例出錯,搞到塊皮過軟/硬。所以唔好睇少個皮,眼看簡單,其實係大學問黎架。

平時食既沙糖經過烹煮就會變咗焦糖,食嘅時候會發現甜中會帶丁點苦,不過加上odelice 自家制無防腐劑嘅雲尼拿雪糕、煎香嘅香蕉片以及軟滑煙韌嘅crepe,你會發現呢款crepe 無論味道及口感都平衡得啱啱好甜味適中,簡直係完美組合!

都因為佢地個crepe 好好食,所以決定追加多一款crepe!呢款都係焦糖,但就多咗拖肥杏仁~都因為多左拖肥杏仁,所以係味道上會偏甜~ 貫徹咗法國偏甜嘅口味。所以如果你係食得甜,絕對可以一試。

加入拖肥杏仁嘅crepe,你會發現除咗係味道上多左非常濃嘅拖肥味同埋杏仁香之外,喺口感上係多咗層次,每一口都脆卜卜,香脆不黏牙,甜入心嘅味道。

後記:我見餐廳經理、待應都會不時問一下客人既意見,了解客人口味,有無改進空間。又好熱心介紹菜式比客人,我個人感覺好好,感受到佢地真係好有heart好熱情去做好間餐廳。所以我鍾意去外國人開嘅餐廳就係咁既原因喇!

溫馨提示:我會建議book 台,因為我諗如果我唔係提早book 台 walkin可未必有位。
因為琴晚星期2,晚上8點去到,餐廳係滿座架。基本上啲人一埋單走,待應一執好台無耐就會有下一台客坐,無間斷式。
  • Crepe
  • Mixed Tartines Platter