2018-11-13 149 views
是日係樓上physical做完gym,同好友決意要好好獎勵自己,食返餐勁,興祝下成功做左成個月運動。見到樓下有小龍包公仔不停派單張做推廣,價錢唔貴又有優惠,誰知到二樓時發現係分別開了兩間,樂天經典同埋樂天皇朝。睇左兩個餐牌,雖然兩間都岩口味,不過樂天皇朝既餐牌竟然有我既愛既胡椒蟹,既然今日興祝,就有大食大喇!小食係花生栗子,做完運動令我更加想食澱粉質,清左成碟。見到餐牌寫的招牌,真係切到好簿好簿,大概有8-10片,桂花糖漿的味道溫和,剛好配搭到帶點甘苦的苦瓜。同行朋友不太愛吃苦瓜,結果我一個靜靜咁清左成碟。甜酸鱸魚非常推薦既一道菜式,魚塊炸得非常香脆,咬開後鱸魚魚香四射,新鮮並且魚味好濃。除左廚房水準不俗,我諗樂天對食材管理都十分有質素!我同朋友都心想,要是呢個時間黎碗白飯就更理想了!沙律醬豬扒炸功仍然了得!除此之外,豬扒質素都好好。在外面大牌檔快餐店吃到的豬扒通常都被鬆肉粉鬆到軟冧冧毫無口味。樂天既豬扒非常彈牙,相信採用梅頭豬肉,所以肉質結實又不會太鞋。加埋甜甜既沙律醬,又係令到我地好想叫碗白飯。不過礙於已叫左一個大餸,唯有忍忍口。入場後發現呢個優惠,雖然都好抵,不過經我今日目標係胡

小食係花生栗子,做完運動令我更加想食澱粉質,清左成碟。

甜酸鱸魚
沙律醬豬扒

入場後發現呢個優惠,雖然都好抵,不過經我今日目標係胡椒蟹,用減100元的優惠卷更抵,所以無緣啦!
古早味老鼠粉
呢個餸差不多台台都有叫,而且份量十足,蝦、冬菇、肉碎、魚片等食材多到浮面,個胃細啲都搞佢唔掂。上台前,侍應非常貼心地幫我地撈入「咸魚桔仔醬」,整煲湯粉即時又多左重咸香。整以為咸魚味會好濃,原來桔仔醬會發揮中和作用,令到咸魚味只係淺淺地飄出,非常好味。配搭新奇,相信係星洲既家常菜式,好難係其他地方搵到。
最後出場既就係今晚既主角— 胡椒蟹!
蟹蓋幾乎比我塊面更大,而且從外表睇黎都十分厚肉,雖然賣$368,但今日有qoupon,真心抵食!師傅特地預先碎開外殼,所以食起黎好方便。每件蟹身均勻地沾上胡椒汁,本以為食落會好辣,但原來係帶甜的微辣加上胡椒香氣,食落十分過引。同朋友一致認為下次要再來encore!

最後食左咁多重口味野,用頭盤既苦瓜清一清味蕾,口腔即刻清新返啲!今餐減埋兩張優惠卷,埋單只係6百幾蚊,坐位又闊落,尖沙咀餐廳黎講真係值得再黎!臨走仲見到塊牌寫午市食飯有5折,抵呀喂!
2018-11-10
$300 (Dinner)