2010-11-25
因為樓上新開的和亭爆滿, 情況和泰一剛剛開始差唔多, 六點半去攞到38號籌, 竟然先叫到3號, 我哋只好轉移去樓下無人等位的泰一, 結果俾安排坐到內最裏面, 弊就係行動方便同埋幾部手提電話全部無訊號, 更加無緣見長頸鹿了。聽講菠蘿抄飯唔錯, 所以入位叫咗菠蘿抄飯, 跟住又叫咗小食拼盤(細), 抄肉蟹, 泰式抄雜菜, 仲有一盤腰果抄雞柳。菠蘿抄飯:唔見菠蘿殼, 呢個要讚吓, 唔用菠蘿殼好D, 味道又可以接受, 我好怕為D餐廳循環再用, 每次食完呢味都會特登整穿個菠蘿殼。小食拼盤(細):裏面有蝦餅, 蕉葉包雞, 串燒, 無骨鳳爪(唔係平時食的酸甜鳳爪那種味道), 春卷, 一盤細份量已經夠晒四個人食,味道都OK, 但串燒有D乾,無咩嘢肉汁, 鳳爪又係辣到入唔到口, 流沙肉蟹(貴):原本揀羔蟹, 佢話無, 我哋只好選肉蟹了, 仲係貴過羔蟹添, 一隻都要$188大元ga, 味道一般, 但個蟹肉就唔新鮮了, 一咬d肉就散開晒, 好似霉咗咁, 伴碟就加咗太多蒜末同炸蝦米仔, 又無味, 無辦法撈飯一齊食。泰式抄雜:一般, 無什麼驚喜腰果抄雞柳:味道好係好但太辣又太鹹, 辣到攻上腦, 好難頂啊, 連我屋
泰式抄雜:一般, 無什麼驚喜
腰果抄雞柳:味道好係好但太辣又太鹹, 辣到攻上腦, 好難頂啊, 連我屋企人食得辣嘢都頂唔順, 只好撈起個腰果算了。
餐牌上面好多好多餸菜貼咗標簽, 全部都係我想試的餸菜, 但無得賣, 真係可惜! , 所以整個餐廳賣的食物都係外面可以食到的食物, 我淨係可以講, 無咩嘢特別的菜色。