2014-04-08 2280 views
今年二月份知道北角新光戲院隔離o既13座牛雜,因為租約期滿需要三月底結業,當時已經諗住搵時間去試下呢檔牛雜,因為咁耐都未試過 認識呢間牛雜係因為舊年四月底睇到新聞,話為食廉政專員「貪湯」叫o的下屬o係返工時間專程去呢間13座牛雜,用納稅人o的錢分兩次豪掃共$1600牛雜及魚蛋招待客人 ,真係巴之閉! 好多人都因為睇完呢單新聞後認識13座牛雜 牛雜佬父親以前係用手推車賣牛雜,每晚都會停泊手推車o係柴灣邨第13座,九年前就o係新光戲院隔離開設呢間牛雜小食店經過傳媒報導後,通常食肆執笠前一,兩日都會好多人幫襯,仲可能提早賣晒關門添! 唔想去到最後機會時先買唔到牛雜,我就o係三月中有一日放工後去北角,當晚大約 7:30pm 去到13座牛雜,見到大約10個人排隊買野,我諗唔算特別多人,排左5分鐘就輪到我買13座牛雜一o的都唔平,因為被為食廉政專員食到貴晒 ,而家一串$10,細碗$40,大碗$60 ,價錢會貴過其他賣牛雜o既小食店,不過我從未食過呢間牛雜,好多人都話好好食,平時我又好少機會食牛雜,咁就豪一次用$40買碗細o既返屋企啦! 買牛雜其中一種樂趣係可以聽到牛雜佬用把剪刀剪細牛雜
,真係巴之閉! 好多人都因為睇完呢單新聞後認識13座牛雜

13座牛雜一o的都唔平,因為被為食廉政專員食到貴晒
,而家一串$10,細碗$40,大碗$60
買牛雜其中一種樂趣係可以聽到牛雜佬用把剪刀剪細牛雜o既 "習習" 聲,十分過癮!

牛雜佬問我想要邊款牛雜,最初我覺得有o的奇怪,買得一碗牛雜唔係每個內臟部位都會有o的咩,唔知點解要食客選擇乜野部位,由於每款都想試下,就叫牛雜佬每樣都俾o的啦!
事後諗返應該唔好要蘿蔔,因為低本好低
當每款牛雜剪好細細件之後,牛雜佬都講究清潔衛生,蓋好碗蓋,抹去碗側邊o的汁先放入膠袋,之前睇到排我前面o既哥哥叫牛雜佬俾o的芥辣及辣椒醬,所以我都要求呢o的醬料,如果唔係佢地唔會主動放入膠袋
,醬料已經入好o係個膠杯,食客可以按個人喜好落合適份量
呢碗牛雜拎到返屋企就大家一齊食,呢間牛雜內臟都算洗得乾淨,食唔出異味
牛雜好多部位都有,例如牛肚,小腸,大腸,牛肺及牛膀,每款都有幾件,另外仲有兩件蘿蔔添! 將牛雜加o的芥辣一齊食,味道相當唔錯!
鹵水汁夠濃,不過稍嫌牛雜佬俾得唔夠鹵水汁
牛雜
牛肚煮得夠淋入味;小腸有白色o既油脂,若果熱辣辣時候食係最好,當晚拎到返屋企已經唔夠熱,變左油脂有o的凝結
,小腸又唔係成日食,間中食少少都無妨;大腸都係有肥膏;牛膀幾淋,起沙,食落係粉狀感覺;牛肺煙韌;蘿蔔都算炆得淋,吸左鹵水汁幾好食
呢間13座牛雜o係 OpenRice 獲得超過100個好評,可謂實至名歸,今次結業令大家無奈!
為食廉政專員「貪湯」叫o的下屬去豪掃牛雜及魚蛋
,真係會食到o的野貴晒
,業主就係睇見牛雜佬有西裝友大豪客幫襯,唔大幅加租真係對唔住自己!

現實就係咁殘酷,好多報導都話牛雜佬難敵高昂租金結業,我相信牛雜佬其實已經發左
,只不過唔想賺埋o的錢拎晒去交貴租,為左啖氣索性唔做! 究竟牛雜佬係唔係唔再搵地方開檔,呢個真係一個謎,只可以話大家後會有期!
2014-03-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Other)
牛雜