呢排屋企準備裝修,於是行去上海街逛逛,逛完翻身的618號,發覺有點餓,本想打算吃地舖的馬拉菜,但起碼要排半小時,於是行入商場坐lift、見二樓餐廳都是吃星加坡菜,就試吓地方企理光猛,裝修成一個個的小排檔,正當猶豫食咩好呢,有位熟心職員前來介紹,原來尼度員工大部份係殘障或特殊人仕,培訓完會根據佢哋各人嘅所長再分配工作,製作食物嘅工具都係特別製造,好似煮叻沙,只要按掣就能煮出麵來,方便負責尼個檔口的單臂員工,職員介紹十分清晰,令我們覺得呢一餐食得更有意義最後點了海南雞飯,鷄油飯軟硬適中,粒粒分明,不油不膩,海南雞幼滑,點上姜蓉和醬汁, 十分惹味,雞湯雖然偏淡,但喝得健康,帶微酸的配菜,開胃醒神香菇肉碎麵,健康之選,內有肉碎,香菇,肉丸同菜,最適合喜歡清淡的人新加坡沙律,內有黃梨,番石榴,青瓜,沙角,青芒果,青蘋果再配上蝦醬辣椒糖花生混在一起,起初食有點怪因為味道又咸又甜,不過食落十分有趣最喜歡飮南洋咖啡,不過今次就試奶茶,香滑嘅奶茶加上煉奶更加幼滑無比,唔飲奶茶可以叫杯口感一流的恐龍美祿學員除了授以技能也會提供工作機會,現在有些酒店開始雇用這裏的員工,還有呢度提供外賣服務,利用坐輪椅人士送

學員除了授以技能也會提供工作機會,現在有些酒店開始雇用這裏的員工,還有呢度提供外賣服務,利用坐輪椅人士送外賣,不過就只限100米內,餐廳賺取嘅利潤是支持培訓中心的經費,除咗食飯,下次約朋友做project傾下計,不妨選擇尼度飮杯咖啡食個咖吔多士或蛋糕好過去一些大型咖啡店,幫到人又做到善事