2013-10-24 389 views
佐敦區有唔少食店,即使喺呢條橫街內已有唔少餐廳。初初以為葫蘆餐廳同一般港式西餐廳冇嘜分別,但嚟到確有少少驚喜。店內裝修優雅,燈光略暗,頗有情調。而且有唔少卡位,可以慢慢享用晚餐。星期六晚7點幾,店內已8-9成滿。晚市有焗飯、扒類等set dinner,價錢由$100-$200不等。包括前菜、餐湯、主菜同飲品。前菜唔加錢只可選凱撒同木瓜絲沙律;加$40-70可以有多幾款選擇。我order咗焗豬扒飯,另外嗌咗杯紅酒。House Red Wine味道唔差, 算易入口。不過杯紅酒竟然係凍嘅﹝雪過嗰種﹞⋯焗豬扒飯真係烹調需時,都等咗好一段時間。不過見到碟飯就覺得唔係白等嘅。賣相吸引,飯面鋪滿汁同芝士;汁內除蕃茄外,仲有啲蘑菇同洋蔥粒;豬扒肉質鬆軟,整個飯焗亦得熱辣辣,嗜多汁嘅我,食到一半向店員要求多啲汁,店員亦樂意提供,呢個飯食得確係滿足。老公嗌咗set。青木瓜沙律調味以醋為主,有沙律菜同木瓜絲及少少雞肉。一般啦。南瓜忌廉湯唔係creamy嗰種,但南瓜夠溶同味道亦算濃。餐包就麻麻,好似一般超市買到嘅quality。焗南瓜忌廉汁多宝魚飯賣相吸引,多宝魚肉質嫰滑,亦係佈滿南瓜汁同芝士。南瓜汁帶甜,不
我order咗焗豬扒飯,另外嗌咗杯紅酒。
House Red Wine
味道唔差, 算易入口。不過杯紅酒竟然係凍嘅﹝雪過嗰種﹞⋯

焗豬扒飯

老公嗌咗set。
青木瓜沙律
調味以醋為主,有沙律菜同木瓜絲及少少雞肉。一般啦。
南瓜忌廉湯
焗南瓜忌廉汁多宝魚飯
賣相吸引,多宝魚肉質嫰滑,亦係佈滿南瓜汁同芝士。南瓜汁帶甜,不過咸咗少少,要飲多幾啖水先得。
焗豬扒飯係我其中一個常點嘅食物,我就覺得呢度嘅焗飯整得唔錯,各方面都幾balance。今次只試咗焗飯,所以唔知其他食物質素如何。但只評焗飯,就覺得好ok。單叫焗豬扒飯只係$64(其他焗飯會貴啲),配合環境同食物質素,都算抵食。服務方面不過不失,唔算係好殷勤嗰種。整體嚟講可以再encore。
2013-10-19