2012-04-10
買咗火麒麟嘅團購。間舖屬中型, 唔算大亦唔係細, 有 20 張枱左右。整齊乾凈, 雖然離旺角 MTR 唔算好遠, 但係棕樹街真係好多人都唔識去架!Order 咗花甲湯底。女侍應先尼一個火焰 show, 用點火器點著個鍋底嘅花甲, 見到藍色火光, 所以鍋底應該係落咗酒, 然後佢跟住先至倒湯落鍋底。呢個火焰 show 真係幾有特色同埋 spectacular 架! 花甲都幾大隻, 係真材實料。女侍應先送上任食嘅安格斯牛, 碟頭不算大。但係每次 reorder 都係幾分鍾內就送到。至於火麒麟最正嘅就係佢哋菇類嘅選擇好多, 有可能係全港最齊全, 由最細嘅金菇至到最大嘅鮑魚菇都有。蔬菜嘅選擇亦都唔少, 連懷山都有。火鍋落懷山, 我係第一次試, 結果係好好食架! 由於個火鍋除咗花甲, 牛同埋芝士腸外, 就全部係不同種類嘅菇同菜, 所以鍋底嘅湯係好清, 冇油浮面, 係可以飲都唔駛怕膽固醇嘅。火麒麟係 vegetarians 嘅好去處!任飲嘅竹蔗水, 個樽裏面係浸住半條竹蔗嘅, 賣相甚佳。至於服務方面, 染咗茶色頭髮嘅女侍應, 招呼十分周到, 抵讚! 結論 : 火麒麟嘅服務好。花甲鍋底火焰 show
任飲嘅竹蔗水, 個樽裏面係浸住半條竹蔗嘅, 賣相甚佳。
結論 : 火麒麟嘅服務好。花甲鍋底火焰 show 有特色。菇類、蔬菜選擇多, 係 vegetarians 嘅好去處!