2019-06-13 1264 views
雖然我本身唔係一個素食者,但只要係美食都好願意去食吓~朋友就帶我去喱間隱世素食店,既係社企又只開午市,位置仲起山上面一樣(因為真係要行一段路),走入工廠區有一種探險感覺,同埋真係唔會諗到入面有餐廳,門口係湖水綠,份外醒神!入面雖然無咩華麗裝修,但因為側邊兩排窗,仲要係對住山,所以好光猛,自然光俾人感覺都好舒服。午餐選擇好多,揀了蒜香韓式石鍋飯($78)同印度咖哩雜菜($60),石鍋飯一上枱炸炸聲~熱辣辣!d肉碎係用新豬肉代替,無論口感同外型都同豬肉碎好似,真係幾可亂真!個辣醬係微辣~朋友唔食得辣都食得到!而聽講佢地都用有機菜,咁叫咖哩雜菜實無錯!入面有最愛嘅茄子!仲有啲椒、瓜同薯仔,咖哩味夠濃,一樣唔會太辣~除此之外,哩道有免費自助素湯任飲!今日係「西洋菜粟米南北杏羅漢果蜜棗湯」,原來素湯係好清甜咖!我地都係咁添飲~店員伯伯好搞笑~不停叫我地飲多d同食埋d湯渣~話好有益,得閒個陣又嚟問下我地岩唔岩~味道雖然唔係誇張到一鳴驚人,但係無論食物定服務態度,都有家嘅感覺(仲要係媽媽拿手菜個種~)~同埋店員們真係好親切!

蒜香韓式石鍋飯

印度咖哩雜菜配白飯

2019-06-03
$70 (Lunch)
蒜香韓式石鍋飯
印度咖哩雜菜配白飯