2025-07-28
藏於灣仔小巷裡頭嘅「酒常堯」🌟外觀低調型格,入面卻別有洞天✨店內氣氛chill爆,有齊日系氛圍、型格燈光,加上多款清酒、啤酒選擇🍺配埋熱辣串燒,一試即愛上🥰.🥗 前菜🔸麻油辣雞腎 $38雞腎切得夠薄,入口爽脆有咬口😋麻油香混合少許辣粉,非常惹味😝.🔸話梅車厘茄 $32冰凍車厘茄加上話梅汁醃製,酸甜開胃,清涼爆汁🍅.🔥串燒🔸厚燒牛舌心 $58火候控制得剛剛好,表面微脆,咬落有彈性但唔韌,濃濃牛味中滲出油脂香🤤配埋紫洋蔥碎提味,層次更豐富🆙.🔸紐西蘭羊腩串 $58羊腩油脂分佈平均,香氣撲鼻😚入口唔騷,連唔太食羊嘅人都會覺得易入口😉.🔸雞皮串燒 $42外脆內嫩,完全無油膩感💕燒到焦香又唔會過火,咬落仲有少少膠質感,鹽味恰到好處😌.🔸雞頸串燒 $48罕見又驚喜之選✨雞頸肉質有嚼勁、但唔會韌,炭香滲入骨邊肉,啖啖肉香😙.🔸免治雞肉棒(自家製)$48丸型串燒外脆內嫩,肉質嫩滑,咬開會爆汁💦配上蛋黃醬油底,拌埋食滑順又甜香,邪惡又過癮😆.🔸白鱔串燒 $68白鱔燒得外脆內嫩,魚皮微焦帶香,肉質滑溜鮮甜😋慢燒後油脂逼出,入口油潤不膩,簡單灑上椒鹽已經足夠😍.🔸蘆筍豬肉卷 $42蘆筍爽脆解膩,豬肉薄切包裹
🥗 前菜
🔸麻油辣雞腎 $38
🔸話梅車厘茄 $32
冰凍車厘茄加上話梅汁醃製,酸甜開胃,清涼爆汁🍅
🔥串燒
🔸厚燒牛舌心 $58
🔸紐西蘭羊腩串 $58
🔸雞皮串燒 $42
🔸雞頸串燒 $48
🔸免治雞肉棒(自家製)$48
🔸白鱔串燒 $68
🔸蘆筍豬肉卷 $42
蘆筍爽脆解膩,豬肉薄切包裹得緊緻,醬汁輕輕掃面,咸甜交融,口感清新唔油膩🤪
🔸秘醬燒豆腐 $32
表面烤得微焦,口感外脆內嫩,上面舖滿柴魚絲,入口先係醬香微甜、之後有豆腐本身嘅豆香滑順☺️
🔸粟米天婦羅 $58
粟米剝粒即炸,炸漿薄脆唔油膩,每粒粟米都甜到爆汁
🔸原隻燒魷魚 $128
超大一隻魷魚🦑燒至外焦內嫩,切件上枱🔪口感煙韌帶彈性,面頭灑上蔥花提香,配埋雙拼醬汁,一款係惹味辣醬,一款係秘製醬油,食法多變😎