2022-10-14 558 views
灣仔拉麵店眾多,諗住得閒就試一間,總會試曬咁多間😆當日一虎落左場,黑龍排緊隊,趕時間關係最後行到嚟神虎等一枱就入得,一於就用神虎打頭陣開始呢個拉麵loop😆🔸神虎精選 $135比招牌神虎多咗份伊比利亞豬腩肉,係幾好食不過我覺得加埋就太多肉,因為呢間本身個叉燒都幾大塊又有少許厚度(雖然未到厚切)。另外就係配料都好給力,除左已有溏心蛋唔洗再加錢追加,基本的木耳、筍都有,仲有兩粒平時食拉麵唔會有嘅豬肉丸,整體嚟講個人認為唔要豬腩肉都已經好夠餸。湯底一樣係招牌豬骨湯,都幾夠味但印象中唔會有漿口感,整體算是正常發揮沒有驚喜。🔸海老虎 $103第一次幫襯因為唔想兩碗都係豬骨湯底想試多款而叫,呢款亦標榜係香港限定。蝦湯底會再重口味多少少,兩款相比個人更喜愛豬骨湯。配料方面呢碗唔包蛋要加錢追加,其他配料就一樣都有木耳、荀、豬肉丸,另外係多咗櫻花蝦。整體兩碗都正正常常幾好食,感想不大印象唔深刻,淨係記得好多肉😂平時食拉麵鍾意多肉嘅朋友可以考慮吓呢間。

🔸神虎精選 $135

🔸海老虎 $103