聽講灣仔碼頭終於改建完,既然有朋友收到早就去試吓。雖然一早成個六月已經full Booking但係我哋都搏下星期三下午2點後walkin,結果係唔洗等有位嘅🤩一行到入去個外牆已經好靚,係宮廷式歐陸風,由大圍行到入去餐廳座位有個大廳及一條長長嘅走廊,天花板係滿佈乾花,裝修非常有心機,適合打卡。用餐區依然係歐式宮庭風,樓底有兩層高,成個區域都用上落地玻璃,採光度高空間感大,好寫意☺️一個二人tea set $598 for two,部份食品仲會有職員推車for refill, 大食嘅男士都唔驚食唔飽!我地每人再加咗$168 free flow🥂Cocktail種類繁多,經典款同特色款都有,連紅白氣酒都有唔同選擇,啱晒一眾酒鬼(me)😆煙三文魚撻配黑魚子:撻皮幾脆煙三文魚唔腥 係個人咸點之選巴馬臣火腿蜜瓜香草多士:parma ham幾有咸香 但塊多士硬過我條命😂切極都切唔到 否則呢個都幾好食芝士和牛迷你漢堡:本身對呢個最期待但係和牛肉扒同個漢堡包都凍咗,所以冇太大嘅驚喜但味道都正常焗酥皮雞肉批:外表同味道都係平平無奇青瓜蟹肉三文治:呢個就犀利啦 塊麵包就厚 但係層蟹肉就簿到紙咁,仲要冇得re

Tea  set  for  two

煙三文魚撻配黑魚子:撻皮幾脆煙三文魚唔腥 係個人咸點之選
Smoked salmon  sour  cream  tart  with  black  caviar

Parma  ham,  melon  and  herb  toast

Cheese  Wagyu  mini  burger

焗酥皮雞肉批:外表同味道都係平平無奇

青瓜蟹肉三文治:呢個就犀利啦 塊麵包就厚 但係層蟹肉就簿到紙咁,仲要冇得refill

甜點同樣係睇落正常單驚喜唔大
法式檸檬撻:甜點中最好食嘅,撻皮脆,檸檬餡都有檸檬嘅清香,偏甜
Fresh lemon  tart

柚子魚子配橙花水奶凍:魚子醬盒嘅外型,橙花水嘅爆珠+柚子味奶凍,味道不過不失

雲呢拿吉士拿破崙配紅莓:連鎖麵包店都做得比佢好,唯一係撻皮仲脆但又係冇得refill

百利酒提拉米蘇雪糕筒:雪糕筒係淋嘅,Bailey's酒味食唔到嘅,連個tiramisu到不知所謂嘅

提子鬆餅:正常發揮,係眾多甜點中refillable嘅嘢
Scone  with  raisin

士多啤梨鮮忌廉蛋糕:食食吓嘅時候佢會切餅,然後每台派人頭一件,但係佢舊cream大嚿到見到都唔想食,冇食到所以冇得評

其實價錢來講係抵食嘅,但食物質素真係有待提升,唯一服務方面係可以讚嘅就係有個叫Desmond嘅staff 真係好好服務態度。一坐低就擺低兩杯welcoming drinks。又同我哋介紹晒咁多款cocktail, 仲根據我哋嘅個人口味,幫我地搵啱飲嘅酒,加分。

一句到尾:嚟打卡食環境係可以嘅,唔好對食物有期望
Scone  with  raisin
Fresh lemon  tart