📍「La Crêperie」- 灣仔今次食食食之旅黎到灣仔😌自從👧🏻去過Paris 🇫🇷就對French Crêpe念念不忘,難得撞正restaurant week+白色情人節,所以捉咗👦🏻陪我去食😆🌮📷餐廳位於灣仔皇后大道東鉅芝樓1樓,係利東街再行多5分鐘左右就到😇餐廳裝修以船⚓️🛟做主題,包括木製嘅枱、掛係牆身嘅方向盤、帆船⛵️模型,好似置身係船上咁😆夜晚燈光偏昏暗,氣氛浪漫💕呢間法式小店由法國廚師主理,以正宗法式可麗餅做賣點,有鹹點(Galette)同甜點(Crepe)多款選擇,仲有其他地道菜式,由前菜到甜品都好吸引😆🍽Restaurant Week Menu💰HK$298/head🍴Starter - Homemade Brittany Fish Soup✨推薦指數:9/10呢款係佢哋自家製魚湯,由多款魚類熬製而成,配以芝士條同蒜蓉脆多士粒🍞飲落去好鮮甜,味道濃郁,口感好creamy 🤤放埋芝士條入湯度,湯嘅溫度令芝士條融化,做成拉絲效果,而且香濃嘅芝士令魚湯味道昇華,好夾😋再配埋香脆嘅多士粒超正,層次夠哂豐富😛必嗌‼️🍴Starter - Octopus Carpaccio✨推薦指
📍「La Crêperie」- 灣仔

今次食食食之旅黎到灣仔😌

🍽Restaurant Week Menu
💰HK$298/head

✨推薦指數:9/10

🍴Starter - Octopus Carpaccio
✨推薦指數:8.5/10
新鮮爽口嘅薄切八瓜魚片配上橄欖油同清新嘅檸檬汁,食落口感煙煙韌韌咁,鹹香下帶點酸酸嘅味道,中和咗之後好fresh 嘅感覺😋
👦🏻覺得八爪魚片可以厚切返少少,口感會更佳🤣
👧🏻就覺得佢做到咁薄切好強,仲要每塊都好似差唔多咁薄,薄薄地食無咁易飽,留力食主菜同甜品😎

🍴Main - La Piano
✨推薦指數:9/10
鹹味嘅可麗餅餅皮由蕎麥製成,中間放咗菠菜、煙三文魚、半生熟嘅蛋,四角摺起以正方形呈現,材料豐富又足料🤩
中間嘅蛋一duk 就流心,好治癒🥰
食落可麗餅餅皮角位好脆口,帶有蕎麥嘅香味,中間有料嘅位置口感相對煙煙韌韌咁,連埋菠菜同煙三文魚食好夾,鹹香嘅煙三文魚嘅鹹香同清新健康嘅菠菜,再配以流心蛋,呢個組合真係無得輸‼️‼️‼️好食得嚟又唔會漏,而且每啖可麗餅都可以食到啲料,伴菜仲有沙律菜,健康之選呀❤️❤️❤️

🍴Main - La Marin
💰+HK$28
✨推薦指數:7.5/10
呢款係以香煎帶子、忌廉野菌同煙肉配以可麗餅,可麗餅以三角形呈現,材料放係正中間,同上一款唔一樣,賣相唔錯😙😇
帶子有3️⃣粒,食落就唔係好入味,口感就幾Q彈咁,應該要連埋忌廉野菌汁一齊食先得😗
忌廉野菌同煙肉嘅汁好惹味!連埋煙煙韌韌嘅可麗餅食好夾,不過食得多會有少少膩,所以同人share 就perfect 啦😋

🍴Dessert - Les Voiles de Saint Tropez
✨推薦指數:8/10
作為甜品控嘅👧🏻,又點會錯過佢哋嘅甜品呢😍
甜品嘅可麗餅同鹹甜嘅唔同,口感相對較煙韌😇
呢款係以正方形🟫呈現,底層係可麗餅餅皮,中間放上雲尼拿雪糕,外層由煮熟咗嘅蘋果做擺設,上面再淋上大量海鹽焦糖醬😍
食落海鹽焦糖味好出,鹹中帶甜,配上香滑嘅雲尼拿雪糕同煙煙韌韌嘅可麗餅餅皮,整體好夾,食完都唔會好漏😋

🍴Dessert - La Sexy Suzette
💰+HK$28
✨推薦指數:7/10
呢款絕對係打卡之選📸📸📸
首先staff 會將甜品上咗,然後淋上點咗火嘅橙🍊酒,甜品即時出現藍色火焰🔥超吸晴‼️‼️‼️
呢款係芒果雪芭🥭同青檸汁🍋嘅配搭,再配上🍊橙酒,好有夏天嘅感覺☀️🏖
食落去第一啖就食到橙酒嘅酒香味,不過👧🏻覺得有啲苦🤣一定要配埋香甜嘅芒果雪芭同酸酸哋嘅青檸汁食先無咁苦🫣
餅皮依然係煙煙同雪芭幾夾😙無咁苦嘅話會好食啲😛

🍴Drink - Fresh Lemonade
✨推薦指數:8.5/10
呢杯lemonade 好fresh,飲落唔會太酸太甜,解渴一流😋

🍴Drink - Pineapple and ginger cooler
✨推薦指數:8/10
呢杯有大量菠蘿粒係入面,飲落有少少似雜果賓治咁,香甜得嚟又唔會太甜,岩哂女仔飲🥰
Type of Meal
Dinner