咖啡店文化喺香港越黎越普及,有更多人會對自己嘅咖啡有深入嘅了解同講究,但一杯好咖啡都要有個好嘅食物去襯托,酸種麵包都係常見嘅搭配好選擇。隨著咖啡店嘅興起,亦都有更多人關注用酸種製作嘅天然麵包,而呢間麵包店就滿足到我嘅喜好啦。Sour Dough位於灣仔皇后大道東,老闆Gérard Dubois-來自瑞士嘅糕餅大廚,同時亦都係連鎖店Passion嘅創辨人。店舖嘅綠色門面非常之搶眼,內裏則是暖和嘅燈光,感覺典雅 。我個人係非常之欣賞會用酸種去整包嘅麵包店。酸種(天然酵母)比起商用酵母更加講究發酵嘅時間、爐嘅温度同蒸氣,以達至有完美嘅脆皮同內裏氣孔蓬鬆嘅工匠麵包。 而酸種麵包嘅靈魂-sourdough starter更要每日「餵佢食麵粉同水」令佢活化各種有益嘅菌類,店舖嘅酸種更有三十年歷史,風味亦都會隨著時間而變得繁複。 店內排滿麵包/糕餅,係非常之吸引嘅,如果想外賣嘅,就要入到去一條line度同店員講要乜,之後再拎住張單走去cashier比錢,同時可以叫埋咖啡。如果想堂食嘅話我就唔係咁清楚,詳情請問返店舖。所有買到返屋企嘅麵包:酸種牛角包$23 依照本頻道嘅作風,無論係麵包/其他外賣食品,

所有買到返屋企嘅麵包:

酸種牛角包$23

酸種牛角包

依照本頻道嘅作風,無論係麵包/其他外賣食品,我都會用焗爐焗或用其他廚房用具加熱先至食嘅,而個post封面嗰D包係焗之前去影嘅,我之前嘅post都係咁架啦。

牛角包係麵包店嘅考牌菜之一,而呢度就做得唔錯。外層有搽上蛋液後嘅焦脆外皮,一層層嘅麵團,內裏呈一個均勻分佈嘅蜂巢氣孔,而佢入面嘅顏色就出奇地偏黃,可能係蛋嘅關係。

入口份外酥脆,邊位更是最脆嘅部分(呢樣係我細細個就鍾意食牛角包嘅原因)。內裏口感輕盈,層次多重,牛油香顯著而帶有輕微嘅酸種香氣,價錢就正常啦,大部分歐式麵包店都係呢個價。

朱古力丹麥酥$25

朱古力丹麥酥

丹麥酥其實只係牛角包(準確D講係laminated dough)嘅另一種形態,味道上根本係冇差別,分別就係多咗D花紋同加咗「兩粒仔」嘅朱古力碎入去。咁都唔出奇嘅,大部分bakery都係咁,而佢只係收多兩蚊雞啫。

可麗露$21

可麗露

呢度嘅可麗露就算係幾抵架啦,而呢家野又係好講求技巧㗎(我唔多講啦,如果唔係個post就會pk咁長)。外皮全面焦黑,冇「白屁股」,香脆甜蜜,內裏香口軟糯,充滿蛋/雲呢拿/奶嘅香氣,甜就一定係甜D架啦,如果唔係就做唔到層焦皮。

酸種意式麵包Focassia(橄欖+洋蔥味)$17

酸種意式麵包

唔想要橄欖同洋蔥亦都可以叫原味,只差$1。意式麵包特別在佢容易整同有好香嘅橄欖油味。內裏雪白鬆軟,香氣四溢,加上橄欖同洋蔥係絕配。

(P.S.圖片中嘅迷迭香/紫洋蔥/朱古力/朱古力醬/牛油都係自己加嘅,沒有任何廣告/商戶合作成分,純粹係想D相靚D/吸引D而去擺嘅,冇浪費到架。)
TakeAway
Type of Meal