2021-06-16
左盼右盼終於book左利東街再行前少少一個巷弄深處哪呢一間鮨夢,冇錯,灣仔又多一間主打omakase嘅店鋪,門面一如既往地同其他鮨店一樣行低調風格。店員亦都好細心地提醒,打左2次電話黎confirm booking,亦令人多一分期待🙈鮨夢樓高2層,地面bar枱,一樓則有5,6張table左右,坐低冇耐,酒水當然唔少得,我就揀左支金紋,得過獎之如,口味甘甜而濃厚,米酒杯亦有數款選擇,緊有一隻啱自己。新店到訪,嗌咗$348嘅omakase 壽司9 pcs,所有lunch set亦包含沙律,茶碗蒸,汁物甜品等頭幾款壽司主要由白身魚為主,右口魚以及深海池魚,屬於比較爽甜,跟住即刻黎一個醬油漬赤身配上柚子鹽調味🥰跟住有我最中意嘅金線鯛,火炙過後魚油香味噴發出黎!然後仲有櫻花魚池魚等重味少少嘅魚,師傅話用左好多方法黎炮製去除鯹味。一輪高潮過後又到返帆立貝,灑上少許竹碳鹽,好鮮甜😳牡丹蝦同三文魚籽亦係我favourite,lunch黎講其他定食都係百幾蚊,鮨店做到咁都幾難得,試得過👌🏻