2018-08-17
👁🗨 即烤黑毛豬叉燒大碗飯(7/10)💲68好幾片瘦得黎肉質軟腍嫩滑既黑毛豬叉燒,淋上少少豉油汁,呢個鹹鹹地既配搭已經好滿足🍚不得不提佢既兩隻太陽蛋,流心蛋黃湧出黎撈飯好正🤓加左十二蚊要個紅豆冰特飲,紅豆多到差唔多半杯都係,奶味就比較重,所以入口唔係好甜🥛👁🗨 乾炒牛河(7/10)💲43食早飯既緣故,去到仲有幾分鐘可以落下午茶😛比起晚市套餐平左十幾蚊🙈吾好以為下午餐既份量一定會好少,呢日我食完成碟都已經覺得有七成飽🤭叫得乾炒牛河就預左一定會比較油膩,驚喜地呢度既牛河睇落有油光,但食落吾算油(至少我冇食到半路中途想放棄)😳而且牛肉既份量以下午茶離講,算比得慷慨,調味又岩岩好👁🗨 椒鹽豆腐(7.5/10)💲65呢個係六點後既小菜,食落外酥內嫩,有好多蔥、炸蒜同椒鹽,夠曬香口惹味,而且豆腐熱辣辣又滑身,份量仲要唔少🤗小菜可以配白飯或者例湯,已經有飯同粉既我地就揀左例湯,節瓜湯入味又唔口渴🙃👁🗨 黑松露杏片脆多士(7.5/10)💲36可能因為聽到我同朋友講話想試,有個好熱情既店長定唔知經理就表示強烈推薦,結果成功被遊說左😳賣相唔係特別討好既九宮格,不過一食就真係返唔到轉頭,黑松露味道濃
👁🗨 乾炒牛河(7/10)💲43
👁🗨 椒鹽豆腐(7.5/10)💲65
👁🗨 黑松露杏片脆多士(7.5/10)💲36
可能因為聽到我同朋友講話想試,有個好熱情既店長定唔知經理就表示強烈推薦,結果成功被遊說左😳賣相唔係特別討好既九宮格,不過一食就真係返唔到轉頭,黑松露味道濃郁,多士微熱脆身,加配煉奶同杏片,成件事原來係咁夾,而且唔會好膩😱
其實呢間冰室仲有杯仔甜品都幾特別,本身想食阿華田奶凍同埋木糠布丁,但係店員話咁啱師傅呢日無返😢
整體黎講,近兩個月係灣仔返實習,覺得呢區既冰室都真係好一般,難得搵到呢間食物質素都尚算唔錯,再加上店員服務態度十級好,下次再去食佢既甜品🍮
🔛 整體評分(7.5/10)