2022-07-17 79 views
今日經過沙田新城市行街發現咗呢間微辣大排檔就係之前好出名澳門KOL微辣所開設嘅一間冰室型嘅餐廳,入面裝修好有特色有唔同嘅風格,今晚嚟到呢度食夜晚,餐廳座位劃分好似有唔同嘅區域主題都幾啱打卡影相。由於呢間係澳門人所開嘅所以佢都有唔少澳門大利來記豬扒包嘅選擇但因為我哋想試一試其他款式所以要咗雙層新豬肉漢堡包配芝士薯條同凍鴛鴦,呢個係啱啲素食人士因為豬肉係採用植物油都較為健康都可見佢嘅雙層肉都揸得好酥脆大大嚿,加上熱熔芝士賣相一流,個薯條都配上濃厚芝士醬,熱辣辣大大碟,份量超級多。另外佢呢間都有主打車仔麵,我哋要咗個十全大補車仔麵,真係好誇張,有豪華嘅鮑魚花膠沙嗲魷魚豬肉餃等,10幾樣唔同嘅配料,湯底有微辣湯。仲有都叫咗佢有其他地道懷舊小食,韭菜豬紅、炸魚皮、陳皮魚蛋同咖喱魷魚,極度推介炸魚皮,香口好食。