2019-05-01 105 views
今日放工同朋友去咗荃灣三坡坊呢一間潮館度食潮州菜 ,原先係一個朋友介紹話上次食過好好食,所以想試下。不過地理位置真係有啲難搵,都要搵咗一段時間,所以我覺得佢都算係隱世餐廳。入到去發覺佢嘅裝修古色古香 很特別, 特別係木製嘅長板凳,好有特色。 因為我哋好早去到,差不多六點鐘就已經到咗,所以唔算多人, 不過食到後尾人潮就越嚟越多。先講下佢嘅餐牌, 佢有一個餐牌係專點老火湯,好吸引, 原先都想同朋友試下,但係我哋最後揀咗砂鍋粥就放棄咗,下次可以試下。佢嘅招牌菜係潮汕砂鍋粥, 如果配料多過200蚊就會係細煲粥,如果配料加埋多過360蚊,就會係大鍋粥,我哋兩個人所以就叫咗一個細鍋粥,配料係自選嘅。 今次叫咗海蝦,蟶子皇,鮮雞件, 蠔仔, 四種配料加埋剛剛好二百蚊,好抵食。砂鍋粥上枱一撈起,啲料多到塞滿咗成個煲 ,真係好誇張, 砂鍋粥粥底鮮甜可口,配住濃濃嘅海鮮料,鮮味十足,每人足足食咗三四大碗都仲有淨, 十分抵食。另外叫咗一個椒鹽鮮魷,價格經濟實惠好抵食。椒鹽鮮魷上枱,見到有好多,好大件, 感覺超抵食,鮮魷炸到外脆內軟,師傅好好火侯。食咗咁多好西,梗係要食啲菜平衡下啦,所以叫咗個蒜蓉炒通菜,菜新

另外叫咗一個椒鹽鮮魷,價格經濟實惠好抵食。

食咗咁多好西,梗係要食啲菜平衡下啦,所以叫咗個蒜蓉炒通菜,菜新鮮爽口,炒嘅火候剛剛好,好好食。

見到佢嘅菜單有炸普寧豆腐,其實好想食,可惜我哋兩個人食唔到咁多唯有下次再試。

仲有胡椒豬肚雞煲都好吸引。

最後要講下飲品,我而家先知道原來有一個飲品叫做天地一號,係蘋果醋汁嚟嘅,飲落去好似汽水咁,好好飲,真係孤陋寡聞。

埋單先係400蚊,真係超抵食。
2019-04-30