2020-02-27
食火鍋無分季節,但在天氣凍更加想圍住火爐食打邊爐,跟朋友「去滾」,更加正!呢晚約咗朋友聚舊順便食火鍋,相約去銅鑼灣呢間「去滾」,位置方便,而餐廳名字夠哂港式地道,而餐廳主打80 90年代設計,霓紅光管招牌,夠親切又有特色gimme. 每個位置放有一卷東西,原來係可作圍裙用,好細心呢!食物方面,先講最緊要既湯底。點左個胡椒豬肚雞鍋,天氣凍飲完即刻暖身,胡椒味濃郁,豬肚爽脆不會有腥味,加埋新鮮雞,雞肉嫩滑,整個湯香醇可口,非常暖胃。至尊天狗牛腩頭:上碟好靚,有個牌寫住淥的時間,避免過熟。用左較罕有的牛品種,牛腩頭部位肉味香濃,色澤均勻分明,肉脂比例分怖完美,焯熟後,肉質嫩滑,肉絕不韌。分量足料,必點的牛肉之選!原隻貴妃蚌: 新鮮貴妃蚌,冰鮮送上 晶凝通透,蚌肉好爽脆,味道鮮甜,極之鮮味,回味無窮!菜灼鹽攪唔餃(菜肉餃):連菜名都咁有諗頭,睇就知唔係普通菜肉餃咁簡單,餡料豐富,肉味鮮味,手工皮薄餡靚,不簡單!牛b子(手打牛丸):手打牛丸好實淨,真材實料,手工製作別具心思及風味, 味道肉味香濃,手打特色夠彈牙。百花齊放蔬菜拼菜:連蔬菜盆都講究,有我最愛的豆苗,極翠綠香甜;還有生菜,油麥菜,各
每個位置放有一卷東西,原來係可作圍裙用,好細心呢!
百花齊放蔬菜拼菜:連蔬菜盆都講究,有我最愛的豆苗,極翠綠香甜;還有生菜,油麥菜,各有各新鮮翠嫩。
唔係椰菜花(椰香脆麻花):最後點左甜品,是類似酒樓小吃的脆麻花,炸至金黃酥脆,加上芝麻蜜糖點綴,夠滋味!
如加多少少蜜糖就更加正!
整體來講食材有水準,具心思特色,坐位舒適合適聚餐,餐廳有卡座,包廂, 空間感足,服務員態度好,性價比高,會介紹朋友來食。