2017-11-30
難得假日同媽媽黎到灣仔周圍遊下,去街市行行下見到呢間滷水店就諗起好耐都無食滷水鵝,一於買返屋企做晚飯加料!滷水店細細間,店鋪乾淨企理,位於石水渠街小巷內,滷味排得整齊比客人係玻璃窗外選擇,每款滷味充滿光澤,中午時間已經要排隊。滷水款式太多,同媽媽諗左陣最後決定點1/4份滷水鵝,再拼滷水鵝腎,腩肉,滷蛋,紅腸,滷豬大腸,滷水豆腐。滷水鵝色澤光鮮唔暗啞,証明新鮮。鵝肉油份充帶有濃厚鵝油香味,肉質厚,嫩滑之餘又不會過淋失去肉應有的嚼口,肥瘦均勻咬落口唔會太油膩,滷水味香而且調味恰到好處又唔會過咸,鵝肉吸盡滷水汁👍🏻滷水鵝腎爽脆,滷水十分入味,入口有嚼口結實又唔會過靭,沾上小小滷水汁更香。滷肉腩肉肥瘦分明,一層肥肉一層瘦肉,每片切得均勻,食落口濃厚又唔會覺得成口肥油。滷水豬大腸處理得乾淨清潔,放心食,平日最怕豬大腸膻味過濃,但潮洲滷既豬大腸唔膻而且又唔會太肥膩,豬大腸柔軟入味。滷水蛋同豆腐吸盡滷水汁精華,豆腐豆味香而且結實唔鬆散,入口軟綿。老闆好客,親切,下次經過一定會再買返去加餸!
老闆好客,親切,下次經過一定會再買返去加餸!