2016-01-16
Weekday o既夜晚。尖東海旁並不是太多人,同老公兩個人,行下又吹下海風,舒舒服服咁,不經不覺我地又逛到海港城,當晚大約9點左右,海邊好靜,我地兩小口子雖然感情唔錯,但有情都總唔能夠只係飲水就飽o既,所以就選擇左一間係海邊都見到o既餐廳,就走入去試下。聽講話呢一間扒房要等位等好耐,本來都做定心理準備,要用人生最強陣法---等陣。但今日有驚喜,去到等都唔洗等,可以直接入內進餐,唔好講咁多,即時準備開餐~~~一攞起個Menu,樣樣都只係得英文,都心知不妙,不過 main course 叫 Steak 應該無走雞喇~ 就叫一份肉眼排,5 成熟喇唔該,叫完之後,佢原來話 Steak 係無跟任何野o既,即係我地再要叫 side dishes 喇,咁我地再點左一個芝士蜆殼粉。見到隔離枱食緊盤生蠔 ,又跟,再點左半打生蠔,當我地比返份Menu 佢o既時間,佢有少少打左個突,問左我地一個問題:你地夠架喇? 由於佢o既眼神,比到我一個signal,好似話我地叫得太少野。。。。不過唔理喇,我地都唔係太肚飽,夠喇,食住先~第一個黎o既係。。。。Popovers呢個Popovers,除左外脆內軟之外,仲
第一個黎o既係。。。。Popovers
但我建議大家,唔好怕佢塊牛油肥,要一大舊一大舊咁渣係上面食,咁先係至好味。
到主菜喇。。。。。。Steak (Rip eyes)
最後黎個。。。。芝士蜆殼粉