2021-05-20
今日無意間進入了一間食上海菜的餐廳,裝修普普通通唔起眼,但估唔到老闆的親和力係超高!!!每一樣菜都同我地解釋佢既特別之處!!🍡茶 HK$20通常中菜館提供的茶茗都係普通的普洱香片等等,但呢間餐廳既茶則是將水仙同茉莉混合,飲落去回甘清爽!🍡油炆筍 HK$50油炆筍算係上海菜黎講都係幾家常菜!都係當作一般的涼菜食!口感清甜爽脆不油膩,作為前菜真係一流!!🍡宮保雞丁 HK$88
主要由雞肉,花生,翠肉瓜同埋辛辣香料食落口甜甜地,但已經感覺到個辛辣味隱約係舌尖度散發出黎,對於唔係好食得辣的我,已經開始不停飲茶而水仙同茉莉就岩岩好中和了辣味🍡雪菜毛豆百頁 HK$88好多餐廳煮同雪菜有關的料理時,會比較偏咸,但呢道菜比我想像中味道溫和,好岩配白飯!!🍡花膠雲吞雞湯盅 (每盅HK$38)
一打開餐牌諗今晚食咩既時候,老闆已經走出黎講,今日一定推介花膠雲吞雞湯盅,由HK$128減到HK$38!!咁所以就叫左兩盅黎試!!雞湯清甜,湯面完全唔覺佢有油!花膠有兩大片,好滑好淋!!雲吞既皮較薄,同埋選用西洋菜代替白菜!!!令到雲吞食既時候有獨特既味道!
裝修普普通通唔起眼,但估唔到老闆的親和力係超高!!!
每一樣菜都同我地解釋佢既特別之處!!
🍡茶 HK$20
通常中菜館提供的茶茗都係普通的普洱香片等等,
但呢間餐廳既茶則是將水仙同茉莉混合,飲落去回甘清爽!
🍡油炆筍 HK$50
油炆筍算係上海菜黎講都係幾家常菜!
都係當作一般的涼菜食!
口感清甜爽脆不油膩,作為前菜真係一流!!
🍡宮保雞丁 HK$88
主要由雞肉,花生,翠肉瓜同埋辛辣香料
食落口甜甜地,但已經感覺到個辛辣味隱約係舌尖度散發出黎,
對於唔係好食得辣的我,已經開始不停飲茶
而水仙同茉莉就岩岩好中和了辣味
🍡雪菜毛豆百頁 HK$88
🍡花膠雲吞雞湯盅 (每盅HK$38)
咁所以就叫左兩盅黎試!!
雞湯清甜,湯面完全唔覺佢有油!
花膠有兩大片,好滑好淋!!