2018-01-07 186 views
打過好多邊爐, 食過無數火鍋, 今天食的這餐是我食過最滿意又最滿足的一次火鍋, 來到這間叫”浦鍋”的食肆食火鍋, 可以一次過滿足三個愿望, 有新鮮的刺身, 有上枱時仍然活蹦亂跳的海鮮, 仲有我最愛食的火鍋, 三樣(刺身, 海鮮及火鍋)全部是我的至愛, 今天在這位於灣仔的樓上鋪一餐食到晒, 超級滿足, 真的值得俾個like佢, 超新鮮! 超好味!一出電梯, 見到間鋪門口有個大魚缸, 裡面養住龍蝦,長腳蟹, 竹節蝦等海鮮, 水質清澈, 海鮮生猛, 在樓上鋪來講, 有咁高質素的魚缸及海鮮都算是少見, 待我們座低, 侍應上好茶後, 再每人上了一碟生果, 裡面有西柚,火龍果, 仲有藍莓, 未食火鍋先食生果, 等你打好底無咁熱氣, 哇, 服務週到, 相當窩心!睇返餐牌, 這間食肆主打用海鮮打邊爐, 但價錢又真的是唔貴, 每人$278就可以享用有龍蝦, 有海蝦, 有鮑魚,有花甲王, 有珊瑚蚌…..的海鮮, 仲有和牛, 當然仲有雲吞, 蔬菜等等其他材料, 認真唔貴兼抵食, 另外, 每人再加$100就可以加個刺身拼盤, 我們見到咁抵, 個個都話要食刺身, 上枱的刺身, 均勻的舖在鋪滿了冰的大盤上面, 刺

睇返餐牌, 這間食肆主打用海鮮打邊爐, 但價錢又真的是唔貴, 每人$278就可以享用有龍蝦, 有海蝦, 有鮑魚,有花甲王, 有珊瑚蚌…..的海鮮, 仲有和牛, 當然仲有雲吞, 蔬菜等等其他材料, 認真唔貴兼抵食, 另外, 每人再加$100就可以加個刺身拼盤, 我們見到咁抵, 個個都話要食刺身, 上枱的刺身, 均勻的舖在鋪滿了冰的大盤上面, 刺身的色澤鮮明, 看上去非常新鮮, 有三文魚, 吞拿魚, 甜蝦等等, 樣樣都肥美鮮甜, 刺身質素一D都不遜色於食放題的食肆, 非常好! 刺身食完後, 侍應再幫我們上了湯底, 湯底一紅一綠, 非常吸引, 紅的是麻辣, 綠的是芫茜皮蛋,

待我們的海鮮上枱時, 眾人全部都哇哇聲, 因為真的是好大盤, 一個船型的器皿底部鋪滿了冰, 上面鋪滿海鮮, 真的是鋪到滿晒, 有龍蝦, 龍蝦尾仲不斷郁下郁下,應該是剛剛劏的, 龍蝦的旁邊放了一大堆超大隻的龍蝦鉗, 跟住有好多隻花甲王, 跟住仲有新鮮鮑魚, D鮑魚大大隻, D鮑魚群邊仲郁緊, 超級新鮮! 之後仲有海蝦, 仲有珊瑚蚌, 桂花蚌, 非常豐富, 之後仲有水餃, 雲吞, 粟米, 青菜等上枱, 待湯底滾起, 我們將D海鮮逐一放入慢慢烚下烚下, 麻辣湯底雖然紅卜卜, 但麻香的來並不是太辣, 非常適合我們, 烚熟後的龍蝦啖啖肉, 肉質彈牙鮮甜, 超好食! 花甲王食落無沙, 非常乾淨, 而且鮮甜, 鮑魚連殼烚, 烚熟後起咗個殼, 一大舊鮑魚肉一樣都是鮮甜無比, 口口都是肉, 唔, 真是非常滿足!

除咗海鮮我們食到讚不絕口, 連他們的雲吞, 水餃都是一樣咁好味, 甚至粟米都是超好食的, 值得一試, 很好!價錢適中但食到超新鮮, 食到很高質素的海鮮, 認真好食及抵食!