2015-09-17 959 views
近期夜晚天氣涼佐少少,好想打邊邊.響荃灣返工多年,都唔知曹公坊呢度開佐間火鍋店,位置比較偏.前身無記錯應該係小炒菜館,響食評度見到COMMENT唔錯,一於收工來滾多兩滾門面好光猛,里面裝修應該幾企理.門口邊有一排魚缸,里面有游水海鮮招牌杏汁菜膽猪肺湯底 $108.標榜新鮮猪肺,其實新唔新鮮一食就知,湯底好奶白,出面好少食到甘濃味既燙底,筆一碗湯飲好清甜,杏汁味不太過,我認為岩岩好.猪肺食落去爽的,完全無味,點上指天椒鼓油食一流.唔覺唔覺未開始就已經飲佐3碗手切安格斯牛(細) $168本來想叫手切本地肥牛,細既價錢都只係多20蚊,見到隔離既果碟色水唔錯,跟叫就無衰啦,一上台我地呢碟相對比起隔離既係無甘靚,色水差少少,我唔多中意佢切得太簿,如果可以厚返少少就更好,牛味都可以,不過唔算太重.黑松露餃拚日本黑面鼓蟹皇餃$78當個職員睇到我15/16甘唔知食邊只好既時候,佢好溫馨甘同我講可以雙拚既,甘你地可以試囇兩款,好有人性化既安排,甘既服務令我對佢加分.先講返個餃,黑松露可能係呢3個字勁,味道一般,反而個蟹皇餃就有味好多,里面既蟹肉溝猪肉好香,無出面出現既死蝦.值得贊既係個皮好簿好滑.我念下
招牌杏汁菜膽猪肺湯底 $108.
手切安格斯牛(細) $168
黑松露餃拚日本黑面鼓蟹皇餃$78
先講返個餃,黑松露可能係呢3個字勁,味道一般,反而個蟹皇餃就有味好多,里面既蟹肉溝猪肉好香,無出面出現既死蝦.值得贊既係個皮好簿好滑.我念下次都會簡返蟹皇餃食
黑立活魚刺身$128
最抵應該係呢碟,雖然黑立唔算係咩貴魚,但響出面食肆食起碼都要2字頭,呢度好平抵食.
炸響鈴$38
基本打親邊爐都會叫,除非無,佢係即炸既熱辣辣.份量都好多下,我地兩個人見到甘既份量都呆佐一下.心念一定食唔囇
帶子片$58
無雪味,解凍方面做得好好,夾起身都係好軟身的.而且都好有帶子味.
芥辣墨丸$58
呢度既丸類都比較多,貪新鮮試下呢個,點知入面既芥辣好勁,眼水係甘標,搞到我完全食唔到粒丸係咩味,如果中意WASHBI既朋友應該會覺得好好食.
日本不知名貝$40/只
出去講電話既時候見到甘大只,可以試下,2人叫佐4只有手掌甘大,上台時用檸檬鋪面,我同佢講係要打邊爐既,甘擺法有點似刺身食法.可能我漉得太熟,好韌而且仲有少少味道,新甜係有既,不過無聖子皇甘甜,40蚊食一只唔係太值的,本想食聖子皇可惜無返貨.
椒鹽魚頭骨$38
食剩既魚頭魚骨,例牌既做法都係椒鹽,亦都可以就甘擺落去漉就唔使加錢
其實都好大碟,2個人食到呢個地步已經食唔落了,既然整佐點都要試一兩舊,粉唔厚,炸得好香,如果唔係甘飽應該好好食.

是次埋單2人食佐$920.唔算貴,因為都叫佐好多野
總結呢間滾兩滾我係俾好評既,響荃灣來講係有質素既火鍋店,起碼用料新鮮唔求其.而且價錢合理.服務態度都唔錯,下次我都會再幫趁的,響荃灣除佐雞煲辣魚,多一個選擇
2015-09-15
$460 (Dinner)