2020-07-07 100 views
最近經過銅鑼灣發現新開了一間新派上海菜餐廳「滬點」門面裝修新派感覺非常摩登唔知食物質素又如何,一於約埋朋友一齊試一試佢先。從大門口進來牆上掛了很多畫作感覺令人輕鬆愉快,好快服務員就把餐牌送上。招牌熗海蜇頭招牌熗海蜇頭賣相精緻迷人。加上透明爽口的海蜇頭,味道酸酸甜甜十分醒胃。川麻口水雞川麻口水雞,雞肉軟滑加上麻麻辣辣惹人的味道,一食又點停得口。招牌小籠包 (唔記得影相添)招牌小籠包,老土啲講句皮薄餡靚又多汁加上豬肉的鮮味,一口一隻剛剛好(小心燙呀)滬點春卷滬點春卷,這個春卷餡料十足即叫即炸,入口脆卜卜喜歡春卷的一定要叫來試試。馬蘭頭百業卷馬蘭頭百業卷,這個手工菜完全把馬蘭頭獨有的味道表現岀來,筷子一夾在入口前也不會鬆散掉到一枱都係。黃金蝦球新鮮即炸的黃金蝦球,鮮蝦爽口加上薄薄的粉漿加入鹹蛋黃,食的時候再點一點那個鹹蛋黃醬,鹹香起沙實在一流,炸嘢真係冇得輸。

川麻口水雞

招牌小籠包 (唔記得影相添)

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner