田心村近排好Hit,突然被遊客網紅棒成「小京都」,係咪似京都就見仁見智,不過裏面反而有好多滄海遺珠的美食,其中一個就係由馬鞍山搬左黎田心村的泰中意,專程黎試呢度的蔥油碳燒豬扒飯同埋Fusion菜。碳燒豬扒果然係呢度的皇牌,基本上每一枱第一樣點就係豬扒飯。一上枱果然驚豔,豬扒仲大塊過面,仲要有兩大塊。最重要係佢做到鎖到肉汁,肉保持到Juicy。肉質唔鞋,兩邊前得香口。而餣肉方法近似傳統鐵皮檔豬扒麵的做法,我覺得應該有加到魚露同薑汁,令豬扒有味道層次提升,整體做得唔錯,點埋蔥油更加好「送」飯。另一道係Menu觸動到我就係Fusion風的冬蔭公鮮蝦忌廉意粉。首先意粉一上枱有驚喜,估唔到有擺盤。鮮蝦有微微煎香,證明夠細心。冬蔭公味好濃,但唔會好辣,酸酸地加埋香茅味係好特別,加左忌廉,將每條意粉都掛晒汁,配埋洋蔥一齊炒增加一種甜味。鮮柚子蝦球沙律份量好大,柚子肉唔少,而且夠Juicy夠甜。鮮蝦份量都多。泰式醬汁酸辣幾清新,辣味有後勁。整體黎講,呢度Signature的菜式對我印象都幾深刻,尤其冬蔭公鮮蝦忌廉意粉,呢道菜係其他泰式餐廳真係比較難搵到的Fusion菜式。而碳燒豬扒份量夠多,肉質Kee

[蔥油碳燒豬扒飯]

[冬蔭公鮮蝦忌廉意粉]

[鮮柚子蝦球沙律]

整體黎講,呢度Signature的菜式對我印象都幾深刻,尤其冬蔭公鮮蝦忌廉意粉,呢道菜係其他泰式餐廳真係比較難搵到的Fusion菜式。而碳燒豬扒份量夠多,肉質Keep到Juicy都好驚喜,希望大家可以支持一下呢間小店!