2018-05-24 122 views
尋晚約左位好姐妹放工後去銅鑼灣食飯,因為想坐得舒舒服服傾下計,又想食下東南亞菜式,於是去openrice 發掘下好餐廳,見JK Kitchen 嘅評分都幾高,就決定訂枱試下餐廳位置都幾易搵,係Times Square 附近的樓上舖,雖然舖面唔算好大,但感覺好令人舒適悠閒,幾有少女感覺,等位嘅地方有幾扇裝飾窗,可以影相呃like 餐廳安排左個卡位俾我地,座位好闊,兩個人可以有私人空間傾下計,坐得好舒服😌,而店內牆上都掛左不同嘅越南油畫及裝飾,加添主題特色我地7點前已經入座,暫時唔算好多客,環境靜靜地,店員好有禮貌地為我地遞上餐牌,介紹一下餐廳嘅菜式,我亦見門外有一塊黑板寫上廚師推介我地嚟之前睇過網上多數人都讚蕃茄蟹肉湯檬好味,就即刻決定點呢樣,另外再加一個JK炸拼,可以包羅萬有試多種小食,每人再點左一杯飲品食物好快送到,首先有最期待嘅蕃茄蟹肉湯檬,材料好豐富,除左成碗檬粉都有蟹肉外,仲有蟹肉丸同札肉,蕃茄味十足,不過我覺得湯底有少少過鹹,如果清淡D就完美喇再嚟就係JK炸拼,小食款式有春卷、牛油雞翼、魚餅、蔗蝦及薯仔絲蝦,每款有兩件,最適合朋友一起齊分享,另外拼盤有兩款醬汁可以俾大家自由選

蕃茄蟹肉湯檬

JK炸拼

JK炸拼

再嚟就係JK炸拼,小食款式有春卷、牛油雞翼、魚餅、蔗蝦及薯仔絲蝦,每款有兩件,最適合朋友一起齊分享,另外拼盤有兩款醬汁可以俾大家自由選擇

五款小食中我最鍾意蔗蝦
,食落啖啖肉,好似一次過食左幾隻蝦咁;而魚餅有一種香料嘅味道,好特別;春卷炸得香脆;但我覺得雞翼同薯仔絲蝦略為淡味,而拼盤附上嘅醬汁就較為普通

茉莉奶茶

香芋奶茶

餐牌上寫住只要惠顧晚市任何食品,每位客人首杯飲品都會半價,我地兩個分別點左苿莉奶茶及香芋奶茶,味道清清地,一邊食炸嘢一邊飲就最好,下次可以加5蚊要埋珍珠,相信口感會更豐富

三色彩虹啫喱

我地本來覺得已經好飽,諗住唔叫甜品,但店員主動送上兩杯三色彩虹🌈啫喱,裡面仲有椰果,話係店主親手整嘅,見到呢種啫喱即刻勾起細個時嘅回憶,好有媽媽嘅感覺
,食完甜品為呢餐劃上完美句號

餐廳嘅環境好舒適,店員亦好主動同笑容親切,服務態度一流,大家都可以嚟打下卡幫襯呀
2018-05-23
蕃茄蟹肉湯檬