2023-09-22
今日和閠密來一場倪飛行,吃著美食,回味五年前我們的東京之旅。打卡位早已預備,我哋坐定定就開始行程,起飛 ✈️松露薯條$68黑松露醬另上,份量不足,吃到一半炸薯條已經要用茄汁取代;薯條都幾脆幾香嘅。燒牛肉配日式溫泉蛋飯$158雖然冇用上肥牛,但係依個牛肉食落口一啲都唔乾,略帶肉汁,完全冇根位,有少少免治牛嘅感覺,蛋黃和牛肉汁滲進飯裡,用上珍珠米入口軟糯香甜,配搭和味道上沒有失手的地方。抹茶疏乎厘班戟 $108 店員話要預留45分鐘製作時間,所以我哋由一開始已經落單,上枱時間約30分鐘,賣相與餐牌上一模一樣,班戟震揗揗咁上枱,吸引咗唔少人嘅目光,包括我和閨蜜。急不及待將它一開二,佢比一般嘅空氣班戟較為實在,不至於入口即化,最特別係班戟面上一層煙靱大福皮、暗藏紅豆和忌廉,吃時淋上黑蜜,令口感和味道更多層次,吃到蛋的香氣,還有紅豆蓉的甜和抹茶的回甘,是永恆的配搭。如果抹茶元素可以再豐富點,如白忌廉變成抹茶醬應該會更加抹,相信更好味。芝麻latte $60有些失望是消失了的拉花烏卒卒的黑色就知牛奶比例較少,反而突出芝麻香味,喝到有點芝麻粉,影響了口感。紫薯latte $60打卡飲品,是夢幻感滿滿的
松露薯條$68
燒牛肉配日式溫泉蛋飯$158
抹茶疏乎厘班戟 $108
芝麻latte $60
有些失望是消失了的拉花
紫薯latte $60
打卡飲品,是夢幻感滿滿的紫色,暖的特飲,味道由朋友品評,見佢飲到見底,應該ok 。