2019-02-10
因為同行朋友都鐘意打邊爐,所以我地揀左依間位於旺角既一鍋瘋試下,佢地主打一人一鍋粥底火鍋,我地一早已經訂左位,不過晚飯時間都吾算多人。每個坐位已經有個小型電磁爐,湯底選擇有椰子、菠菜、栗米、甘荀、紫薯。我揀左椰子粥水,味道清甜,朋友就揀左粟米同菠菜,味道都係差吾多,都係比較淡。至於主打既十道鮮味海鮮盤就可以食到鮑魚、蠔、肉蟹等,海鮮口尚算新鮮,不過個湯底既質素一般,好淡冇乜味,佢既質地就真係粥水咁好水,朋友都話同清水冇分別。平時食粥底火鍋通常食晒d海鮮都好夠飽,今次我地仲額外加左其他餸(要留意套餐吾包餸) ,不過份量好少,每樣都係得3件,感覺吾太抵。食到差吾多,我地就叫佢加飯,我果鍋已經淨返好少水,但佢放完配料之後就遲遲吾加飯好奇怪,我再追問既時候佢先再加水,而飯同水既比例好隨意,我地自己攪勻,煮到少少稠身就食得,竟然味道出乎意料幾好味,可能之前煮既海鮮令成鍋粥更入味。整體黎講,食海鮮既時候個湯底好淡並冇令海鮮提味,不過食晒所有海鮮後煮粥就好味得多,想試既朋友就要留意了。