2020-04-18 1066 views
朋友介紹,夾唔中經過都會泥呢度食拉麵,發現轉左menu,多左個蝦濃湯湯底,就決定叫泥試下。醬油蝦濃湯拉麵同個名一樣,蝦湯底味道非常濃郁,對我泥講就油膩左少少,叉燒無乜特別,唔係薄到入口即溶,又唔係特別厚切果種,拉麵軟硬度適中,睇menu幅圖完完無留意到粉紅色既部分原來係櫻花蝦,近年唔知點解日本餐廳都好鐘意加入呢款食材,不過櫻花蝦連埋湯底一齊飲的話,個味道更加濃郁。另外,仲嗌左碟餃子同朋友share食,本身expect 會食到日式餃子果種又薄又煎得好脆既餃子皮,點知唔係果回事,個皮有啲厚身,咬落去個餃子餡真係唔掂,好麵粉feel,唔係想像中果種肉既口感。餃子就真係不了,唔推薦~

醬油蝦濃湯拉麵

2020-02-14
$110 (Lunch)