Benni
港日放題, 仲有美國生蚝任食, 真係咁抵?!
Benni
Level 3
2016-03-01
Follow
新蒲崗呢啲地方真係好日都唔會去,唔係咁啱响嗰頭做嘢,都唔會誤打誤撞入咗新蒲崗廣場。傍晚時份,個商場只得小貓三兩。我餓到冇氣冇力,見到有間日式放題,$218加埋一都係$240,門口仲大大隻字寫住生蚝任食,仲唔衝入去咩。
紅豆沙...掛
紅豆沙...掛
响衝入去之前,環顧四周,門口有個雪糕櫃,裡面係雀巢牛奶公司,隔籬張枱上面有類似紅豆沙嘅糖水,同埋自助沖菊蜜之類嘅熱飲。好似唔係好對路,不過新蒲崗對於我黎講仲山卡啦過羅湖(因為冇地鐵),唔識路又唔想再搵食肆,唯有踫踫運氣,入咗去先算。
室內陳設簡陋,入門口對正個廚房,則邊有個閒置咗嘅魚生櫃。牆身粉紅色,有啲似茶記裝潢。
睇飲品,都係嗰幾味,汽水,綠茶,種類都算多。
再睇則邊嘅係甜品同前菜,啲中華沙律,海蜇已經俾個雪櫃吹到面都乾埋,啲八爪魚仔就醬多過肉。
雪耳糖水
雪耳糖水
甜品仲得意,啫喱,涼粉,水果沙律係意料之內,至於個味噌汁湯碗埋面竟然係雪耳糖水,呢吓真係估你唔到。
唔緊要,呢啲都係次要,重要嘅魚生掂就得啦,仲有生蚝喎,實回本啦。埋番位,睇餐紙,咦! 好似少嘢揀啲喎,唔好理,剔咗啲魚生先,整多兩隻蚝 (每人第一次可以叫兩隻,之後要一隻一隻咁點)。魚生新鮮,爽口,因為夠凍,件件好整齊,不過就冇咩味,個帶子唔錯喎,三文魚都可以,咁隻蚝呢?
此店最大賣點,會係點呢? 好大隻,好厚肉,好爽口,不過都好腥,仲有啲甘苦,唔落cocktail sauce係唔得嘅。原先仲以為要逐隻叫咁麻煩,而家直頭唔會再叫。
天婦羅都唔差,以港式標準黎講。
汁燒可樂骨幾好喎。
壽司質素都達標, 玉子壽司除外。
個蝦兵蟹蓋其實唔錯,賣相吸引, 但係個餡好多美乃滋同漿粉,焗完之後感覺油油的。
濃湯煮野菜什菇反而幾好,可能湯底係事先調配好,冇得輸掛。
一口牛係好食嘅,上枱時仲香噴噴,味道好,不過有啲筋。
就係咁,我就响一個唔熟悉嘅地方,食咗個唔知點講嘅港日放題。佢價錢唔算貴,旺角嗰啲大X喜,大喜X,都要成三舊水一位,不過人地多嘢揀啲,環境好啲,坐得舒服啲。講性價比,$240算係咁,有蚝任食喎,其實係抵嘅,唔計蚝嘅質素嘅話。難怪响星期二晚上,都人來人往,坐無虛席。
Ratings