2020-12-30 1767 views
聖誕節正常系食大餐, 我就黎太安樓掃街. 之前有報道介紹呢間26年歷史金樺餅店有懷舊煙囪蛋糕賣, 亦叫做荷蘭撻, 每件$8, 在其他餅店唔容易搵到, 呢隻蛋糕仲有其他別名帽子、煙囪、荷蘭撻、飛天炮等 . 呢隻餅咁吸引我系因為佢本是一件普通的牛油蛋糕, 由師傅再精心後期製作, 用圓柱體模具, 將中心既蛋糕切走,再加入奶油,最後將切走的圓柱蛋糕放回中央就完成。蛋糕唔太甜奶油亦香, 原來奶油共用了三款牛油,奶油口感順滑香濃. 一個平凡既牛油蛋糕變成外形特別既蛋糕. 再睇介紹呢間餅店仲有蛋撻,紙包蛋糕或其他港式麵包都出色值得一試, 又有藉口再一次黎太安樓🧁
TakeAway
  • 荷蘭撻