2010-01-30 46 views
從前, 呢個轉角位是叫做港式茶餐廳. 是翠華旗下的其中一間, 名字雖不同, 但賣既野相同. 至從前幾個月, 港式實行大裝修, 重開之日, 亦被正名, 改返做翠華餐廳. 地方, 新淨了好多, 但檯, 擺佈得比以前密麻, 基本上, 所有通道要側身過, 而且明明是6人檯, 硬都要擺8張凳埋去. 我知翠華既野食好, 但坐得唔舒服, 當然會大打折扣.7個人迫滿了一檯, menu都看不清. 不過, 留意到, 味道哥仔不斷拆雞肉, 海南雞飯, 好似是翠華其中一個名物. 我就毫不猶疑地, 叫下他們的文昌雞飯. 而同事仔, 亦點下另一名物, 鹿兒島豬軟骨拉麵. 文昌雞飯先來, 一遞上, 熱飯散發出的雞油香味, 令人食指大動. 套餐中包有一個西洋菜湯. 我先飲湯才食飯, 湯, 清清地, 西洋菜沒有煲得太淋, 雖然已經係煲到變了色, 但仍然保持爽爽地, 有咬口. 雞, 預先在廚房去骨, 雞肉嫩滑, 不過說雞香, 仿佛已經落哂係碗飯度. 而且雞件不肥, 食多一塊雞皮都頂得住.豬軟骨拉麵, 說腍, 翠華的豬軟骨果真做到非常之腍, 豬骨湯又夠濃. 最好的就是, 豬軟骨, 炆得非常腍, 軟骨如豬筋般, 翠華既出品,

豬軟骨拉麵, 說腍, 翠華的豬軟骨果真做到非常之腍, 豬骨湯又夠濃. 最好的就是, 豬軟骨, 炆得非常腍, 軟骨如豬筋般, 翠華既出品, 始終係比一般茶餐廳既水準高.
$45 (Lunch)